Grafiti so ulična umetnost, ki jo bodisi občudujete, bodisi prezirate. Dejstvo je, da je tovrstna poslikava večine javnih površin prepovedana, po drugi strani pa imajo grafiti tudi svojo pozitivno stran: starim stavbam povrnejo življenje, personalizirajo sicer zbledele in utrujene fasade, nekatere trgovine pa za svoja pročelja celo načrtno najemajo grafitarje, da jih naredijo bolj privlačne za kupce. Obstaja pa še ena možnost uporabe grafitov: kot orodje notranjega dizajna. Z njimi lahko oplemenitite katero od sten ali kos pohištva - vsekakor drzna poteza, za katero potrebujete izurjenega umetnika tovrstnega risarskega sloga.

Grafiti so veja umetnosti, ki je poznana že od prazgodovine. Zgodovinski viri kažejo, da prvi primeri grafitov segajo v Stari Egipt in Sveto rimsko cesarstvo. Po drugi strani pa nekateri strokovnjaki zagovarjajo teorijo, da so bili prvi grafiti že jamske poslikave, narejene več kot 17 tisoč let nazaj.

O starosti grafitov se torej krešejo mnenja, medtem ko je njihova definicija jasna: gre za poslikave na javnih mestih, ki običajno razdvojijo publiko. Nekateri jih odobravajo in občudujejo, drugi se zgražajo.

Če sodite v skupino navdušencev, lahko grafite povabite v svoj dom. Idej, kako jih umestiti, da bodo zares prišli do izraza, je veliko. Takšna dekoracija zagotovo pritiče opečnati steni, poda se v dom zagrizenega skejterja ali v najstniško sobo. Zelo primerni so grafiti tudi za v dnevne sobe, pa kuhinje in spalnice, sploh če bi v naštete prostore radi vnesli moderen, industrijski slog z veliko mero nepričakovanega šoka oziroma pritegnili pozornost z močnimi, žarečimi barvami.

Pravi grafitar bo znal vključiti grafit v vsak dom, in sicer na način, da bo občutek v ambientu še vedno ostal prijeten, le začinjen s kreativnostjo. Če se bojite, da bi bila cela stena, porisana z grafitom, vseeno nekoliko preveč za vas, pa se lahko odločite za manj trajno obliko grafita, denimo na sliki, ki jo pač odstranite, ko se naveličate pogleda na grafit.

Foto: Pinterest