Pozimi večere preživljamo v naših dnevnih sobah, zato je zdaj čas, da načrtujemo njihovo osvežitev ali prenovo. Kje začeti, kako izbrati pravi kavč in kako dnevno sobo osvežiti z majhnimi sredstvi? Pripravili smo štiri nasvete:

Začnite z večjimi kosi

Nakupovalni seznam za dnevno sobo je vedno dolg – od kavča, knjižne omare, TV-enote, pa do preprog, zaves, naslanjačev, kavnih in pomožnih mizic. Vedno začnite s tlorisom, v katerem boste določili maksimalne velikosti vsakega pohištvenega kosa posebej glede na prostorske omejitve vaše dnevne sobe. Nato kupite (ali izdelajte po meri) največje kose pohištva – sedežno garnituro in TV-omaro, šele nato izberite manjše kose opreme.

Izberite sedežno garnituro prave velikosti

Če imate manjšo dnevno sobo, se odločite za kotno sedežno garnituro brez dodatnih naslanjačev. Večja dnevna soba bo zahtevala večjo garnituro z enim do dvema naslanjačema. Da boste kupili sedežno prave velikosti, najprej izmerite prostor. Trosedi merijo približno 2 metra v dolžino, dvosedi pa med 1,65 in 1,80 metra. Za kavč s štirimi sedišči naj bo dnevna soba velika vsaj 30 m2, v nasprotnem primeru pa trosed dopolnite z naslanjačem ali taburejem. Pri prostorski predstavi pomaga tudi, da na tla dnevne sobe s slikopleskarskim lepilnim trakom začrtamo obris izbranega kavča in tako najlažje vidimo, ali njegove mere ustrezajo prostoru.

Uravnotežite barve in materiale

Dnevna soba je tisti prostor doma, ki naj izžareva kar največ topline. Če se boste odločili za svetlo in nevtralno pohištvo, ne pozabite dodati vsaj enega ‘toplega’ poudarka – naslanjač v toplih barvah, konzolno mizico v lesu oziroma stene odenite v tople peščene (ali bolj drzne zemeljske) tone. Veliko topline doda tudi tekstil za dom – izbrane okrasne blazine, odeje in preproga lahko popolnoma preobrazijo še tako puste prostore.

Prenova z majhnimi sredstvi

Da bi popolnoma spremenili izgled dnevne sobe, ne potrebujete velikega proračuna. Včasih je dovolj že, da zamenjamo nekaj manjših kosov pohištva (kavno mizico, svetilo), osvežimo staro pohištvo (pretapiciramo naslanjač ali prebarvamo staro knjižno omaro) ali pa v prostor vnesemo popolnoma novo svežino z novimi zavesami ali preprogo.

Fotografije: Pexels