Ko kupujete televizor, je eno prvih vprašanj »kako velik zaslon izbrati?«. Za vsak dodatni centimeter se zdi, da bo izboljšal vašo izkušnjo gledanja, kar seveda drži, dobro pa je upoštevati tudi razdaljo med kavčem in zaslonom ter seveda omejitve, ki vam jih daje pohištvo. Za najbolj optimalno izbiro velikosti televizorja zaupajte priporočilom proizvajalcev, v mislih pa imejte tudi to, da sodobni televizorji z ločljivostjo slike 4K in več omogočajo večje zaslone ob krajši razdalji med zaslonom in gledalcem.

Prava velikost televizorja je pomembna, saj zagotavlja udobje in užitek gledanja, vpliva pa tudi na estetski vidik interjerja.

  • Izkušnja gledanja: Televizor, ki je premajhen za prostor ali razdaljo gledanja, lahko povzroči manj intenzivno izkušnjo. Nasprotno pa lahko prevelik televizor preobremeni gledalca ali naredi vsebino neprijetno za gledanje, zlasti če to zahteva nenehno premikanje glave ali oči, da lahko vidite celoten zaslon.
  • Udobje: Gledanje televizije na premajhnem zaslonu lahko obremeni vaše oči, povzroči nelagodje ali celo glavobole, še posebej, če morate mežikati, da vidite podrobnosti. Po drugi strani pa lahko prevelik zaslon povzroči utrujenost, saj morate nenehno premikati oči ali glavo, da zajamete celotno sliko.
  • Kakovost slike: Velikost televizorja lahko vpliva na zaznano kakovost slike. Večji zaslon lahko razkrije več podrobnosti in nians na sliki, zlasti pri vsebini z višjo ločljivostjo, kot je 4K ali 8K. Nasprotno pa manjši zaslon morda ne ustreza vsebini visoke ločljivosti ali ultravisoke ločljivosti.
  • Estetski vidiki: Velikost televizorja vpliva tudi na celotno estetiko prostora. Prevelik televizor lahko prevladuje v prostoru in je moteč, premajhen televizor pa se v prostoru kar izgubi.
  • Spremljanje vsebine: Ravno prav velik televizor izboljša spremljanje vsebine, ne glede na to, ali gledate filme, šport, igrate video igre ali pretakate svoje najljubše oddaje. Prava velikost pomaga ustvariti bolj privlačen in prijeten čas pred zaslonom.

Zaradi vseh teh razlogov se večina proizvajalcev televizorjev kupce zelo trudi ozaveščati o pomenu prave velikosti zaslona, na katero pa poleg razdalje gledanja vplivajo še drugi dejavniki, ki jih naštevamo v nadaljevanju. Z upoštevanjem vseh boste na koncu kupili televizor, ki vam bo pisan na kožo in usklajen tudi z vašim ambientom.

Televizorji nove generacije

Največ kupcev se danes odloča za televizorje, ki prikazujejo sliko v ločljivosti 4K, saj so cenovno že postali dostopni za večino ljudi. Oznaka 4K predstavlja približno število vzdolžnih slikovnih pik (ali pikslov) na zaslonu, v tem primeru 3.840 x 2160, kar pomeni, da televizorji te generacije prikažejo približno štirikrat toliko slikovnih pik kot televizorji z ločljivostjo Full HD (starejši modeli), pri čemer več slikovnih pik omogoča prikazovanje več podrobnosti, slika pa je zato bolj kakovostna. 

Prav razlika v ločljivosti je postala glavno vodilo pri izbiranju velikosti TV-zaslona. Boljša kot je slika, manjša je namreč lahko oddaljenost gledalca od televizorja. To pomeni, da lahko pri 4K televizorjih kavč premaknete bližje TV-zaslonu. 

Poleg ločljivosti na kakovost slike vplivajo še druge tehnične značilnosti televizorjev. Med drugim so pomembni hitrost osveževanja slike (izberite 120 Hz televizor za odličen prikaz gibanja v sliki), svetilnost (izberite televizor s svetilnostjo okoli 500 cd/m²) in kontrast zaslona. Višja kot je vrednost kontrasta, boljša je prikazana slika – barve so živahnejše in bolj realistične.

Razdalja gledanja

Da boste primerno velikost televizorja izračunali še bolj natančno, v naslednjem koraku izmerite približno razdaljo, kako daleč od njega boste sedeli večino časa.

Upoštevajte, da najboljšo in najbolj realistično izkušnjo gledanja zagotavlja televizor, ki zavzema 40 stopinj vašega vidnega polja. Če je razdalja od vaših oči (ko na primer sedite na kavču) do televizorja dva metra in pol, je za vas najprimernejši televizor z diagonalo zaslona 65 palcev (165 cm), seveda ob predpostavki, da govorimo o zaslonu ločljivosti 4K UltraHD. Vse druge priporočene velikosti in razdalje najdete v spodnji tabeli:

Razširite sliko izven zaslona

Ne glede na to, kako velik televizor je ravno pravšnji za vas, pa sodobna tehnologija omogoča, da sliko razširite tudi izven zaslona in s tem še poglobite izkušnjo gledanja. Potrebujete le televizor s funkcijo Ambilight, na primer Philips The ONE, ki ima na hrbtnem delu ohišja nameščene LED-sijalke. Svetloba, ki jo oddajajo sijalke, se odbija od stene za televizorjem in omogoča, da se potopite v najbogatejše barve, kar si jih lahko predstavljate – občutek boste imeli, da se je zaslon razširil in povečal.

Ambilight osvetlitev poteka v realnem času in se prilagaja dogajanju na zaslonu. Slika rdeče puščave bo na vaše stene in notranjo opremo oddajala najtoplejše tone in vam dala občutek vročine, drevesa deževnega gozda pa vas bodo obdala z najbolj svežimi zelenimi odtenki. Intenzivnost svetlobe lahko ob tem popolnoma prilagodite svojemu okusu kar med gledanjem vsebin oziroma si izberete način, ki vam najbolj ustreza.

Ko enkrat okusite tehnologijo Ambilight v praksi, se ji pozneje težko odpoveste, razlogi pa so jasni:

  • Manj napora za vaše oči. Zaradi svetlobnega sija, ki ga Ambilight ustvarja okoli televizorja, se očesnim zenicam ni treba tako hitro prilagajati spremembam na zaslonu televizorja. Ambilight namreč dramatično zmanjšuje kontrastno razmerje med zaslonom in okoliško svetlobo. To za vaše oči pomeni manj napora, zlasti če je televizor edini vir svetlobe v prostoru.
  • Razširi dogajanje z zaslona. Z dinamičnim svetlobnim sijem »razširi« dogajanje z zaslona na steno za televizorjem, zaradi česar je doživetje med gledanjem bolj realistično in intenzivnejše.
  • Ambientalna osvetlitev. Celoten prostor zapolni s prijetnim vzdušjem, uporablja pa se lahko tudi za osvetlitev prostora brez gledanja televizije. Preprosto uporabite salonski način in izberite želeno barvo. Salonski način se vklopi s pritiskom na tipko za Ambilight, medtem ko je televizor v stanju pripravljenosti.

S Philips Ambilight v Planico

Televizor s tehnologijo Ambilight vas bo preprosto navdušil, če ga boste kupili v promocijski akciji, ki jo med 1. in 14. marcem pripravljajo v prodajalnah BigBang, pa vas bodo v živo morda navdušili še slovenski orli. Ob nakupu televizorja Ambilight boste namreč vključeni v žreb za ogled tekme smučarskih skokov v Planici, ki tradicionalno potekajo marca. Dodatne informacije o akciji dobite tudi tukaj.

Sponzorirana vsebina