V zadnjem času v slovenskih in tujih interierjih opažamo prevladujoč trend: stene, odete v mehke tone lesa, z zanimivimi strukturami in igrami geometrije. Raziskali smo, kako ta trend vnesti tudi v vaš dom.

Les v vsak prostor vnese nekaj topline. Strukturiran, letvičast les z nekaj tridimenzionalne igre pa prostor še obogati z dodatno razgibanostjo in teksturo. In prav tekstura je tista, ki prostor naredi eleganten, zanimiv in prijeten za bivanje. Kako torej z lesom obložiti steno ali strop, da rezultat ne bo podoben cenenemu stenskemu opažu iz sedemdesetih?

Foto: Unsplash

Letvice

Navpične letvice prevladujejo v oblačenju naših sten, njihova prednost pa je, da lahko to preprosto oblogo izdelate tudi sami. Uporabite ravne letve brez grč, z enakomernimi letnicami, jih zaščitite s premazom ali barvo po lastni izbiri (sugeriramo uporabo olja, ki les še dodatno otopli), nato pa pritrdite na steno. 

Lesene letvice se uporabljajo tudi kot elegantne pregrade prostorov, kot obloga ‘skritih’ vrat, kot ograja stopnic, kot atraktivna podkonstrukcija za ‘lebdeče’ police, pa tudi kot fasadna obloga.

Paneli

Furnirani paneli večjih dimenzij bodo v prostor vnesli še več bogate teksture, saj se bo oko spočilo na naravnih linijah valujočih letnic. Paneli so lahko rezani ravno, če želite pa še več razgibanosti, pa se lahko odločite tudi za romboidne ali šestkotne panele oziroma za panele povsem nepravilnih oblik.

Foto: Pexels

Vzorec

S kombinacijo panelov in letvic lahko ustvarite zanimiv vzorec, s katerim boste na preprost način v vaš dom vnesli tisti ‘vau’ učinek. Nasvet: preden se lotite rezanja in lepljenja na podlago, si narišite točen načrt, dizajn pa – če kompozicije likov niste vešči – poiščite na spletu ali prepustite grafičnemu oblikovalcu ali arhitektu.

Tridimenzinalno

S paneli različnih debelin in oblik boste na steni ustvarili enkraten tridimenzionalni poudarek. Poslužite se ga v večjih prostorih, kjer želite zaustaviti pogled in osrediščiti določeno funkcijo (v dnevni sobi odprtega tlorisa ali pa v razkošni spalnici, na primer). Ne pozabite na primerno osvetlitev: z nekaj skritimi LED trakovi lahko vaša stena postane tudi svetilo.

Foto: Pexels

Subtilna grafika

Na steno v temnejši barvi pričvrstite tanke letvice, ki naj nanjo zarišejo zanimiv vzorec. Za eleganten učinek letvice prej prebarvajte v katero od kovinskih barv.

Perforirani paneli

Vezane plošče perforirajte in popestrite z izbrano grafiko. Vzorec, ki se ponavlja v več prostorih hiše, bo tako na nežen način popestril vaš interier, hkrati pa ustvaril učinek sodobne čipke.

Rezkan les

Z rezkanjem lahko iz kosa masivnega lesa ustvarite valujočo podlago, ki se ji boste težko uprli –  tako s pogledom kot z dotikom.

Leseni strop

Sodobne interierje, ki temeljijo na strogi črno-beli barvni shemi, lahko popestrimo tudi z lesenim stropom. Na ta način boste ustvarili večji občutek domačnosti in topline, in ohranili sodobni duh belih sten.

Foto: Pexels

Leseni interier

Če je vaša hiša zgrajena iz križno lepljenega lesa, se lahko odločite, da boste notranjo stranico lesene plošče pustili odkrito. Leseno zavetje vaše hiše bo postalo nekaj prav posebnega, sploh, če ga opremite s sodobnim pohištvom minimalističnih linij.