Oblikovanje interierja še zdaleč ne posega le v estetiko, dobro in smiselno zasnovano bivalno okolje namreč nesporno pripomore tudi k boljšemu duševnemu zdravju in dobremu počutju. Nedavna študija Univerze De La Salle je namreč pokazala, da lahko zasnova doma in organizacija prostora bodisi pozitivno ali negativno vplivata na vaše zdravje.

Bistvenega pomena je, da ustvarimo prostor, ki najbolje odseva našo osebnost in potrebe, saj bo le tako domovanje postalo dragocena naložba, ki se bo obrestovala na vseh področjih našega življenja. Po napornem dnevu si namreč želimo prav to, da se doma počutimo dobro, udobno in varno. 

Uporabna hladnih odtenkov

Morda se sliši hecno, ampak v času, ko velik delež komunikacije poteka prek orodij, kot je Zoom, je pomembno, kakšne barve so stene v našem domovanju. Okoljska psihologinja Sally Augustine predlaga, da jih prebarvate v hladne barvne odtenke. Ljudi, ki imajo v ozadju stene modre barve, namreč sogovorniki dojemajo za bolj sposobne in kompetentne, je pokazala ena izmed njenih raziskav. Deluje tudi v ogledalu. Baje se boste opazno počutili samozavestnejše, če bo ozadje modre barve. 

Pogled usmerite naprej

Elementi našega domovanja, ki nas opozarjajo na razočaranja, niso posebno zdravi za našega duha. Znebite se odmrlih rastlin, pa tudi zavrnitvenih pisem in umaknite neplačane položnice. Namesto tega na vidna mesta položite predmete, ki vas spomnijo na nekaj lepega. Morda dobro knjigo, spominek s potovanja ali podlogo za jogo. Majhne stvari, ki predstavljajo prvi korak k cilju, lahko delujejo kot dobra motivacija. 

Pospravite stanovanje

Urejen dom vas lahko napolni z energijo in vam prinese občutek ponosa. Da stanovanje vsaj približno spravite v red, boste potrebovali le nekaj minut. Če si jih ne boste vzeli, vas bo ob pogledu na nered vsakič prevzel stres. 

Previdno izberite dekoracijo

Če želite kar najbolje izkoristiti notranji dizajn za dosego kar najboljšega osebnega zdravja, ne pozabite na dekoracijo in slike, ki vas navdihujejo. Najsi bodo slike družinskih članov ali utrinkov s potovanj, lahko so predmeti, ki vas navdihujejo, ali pa le slika priljubljenega umetnika. Kljub temu se držite pravila »manj je več«. Sploh če ste nagnjeni k introvertiranosti, vam bo bolj všeč urejeno okolje, ob kopici spominkov pa boste hitro občutili višek informacij.

Fotografije: Unsplash