Črna morda ni prva barva, ki vam pride na pamet, ko razmišljate o izgledu fasade, v zadnjem času pa po svetu postaja vse bolj priljubljena. Po mnenju njenih simpatizerjev prav črna vizualno nadgradi objekt, obenem pa priča o drznosti njegovih lastnikov. Po mnenju številnih sodobnih arhitektov zelo privlačna rešitev, pa ima tako svoje prednosti, kot tudi slabosti.

Dolgo časa je veljalo, da črnina ne sodi na pročelje, zahvaljujoč sodobnemu oblikovalskemu konceptu pa tudi črna barva dobiva mesto na fasadah. Seveda pa črnina na fasadi vzbuja različne odzive, nekateri jo označujejo kot elegantno in privlačno, spet drugi so prepričani, da vzbuja temačne občutke in zato ne sodi tja. Ne glede na to, v katero skupino sodite, je črna brez dvoma barva, ki jo je potrebno jemati resno. Črna je rezervirana za tiste, ki se ne bojijo biti opaženi, ima pa tudi svoje slabosti, na katere je potrebno biti pozoren pred končno odločitvijo.

Trije razlogi, zakaj imeti črno fasado

Črna lepotica – tu ne gre oporekati, črna je barva, ki deluje dostojanstveno, elegantno. Privlači pozornost in izstopa v prostoru. Črna fasada stvari močno vizualno sporočilo in kot mala črna obleka, ki velja za osnovni kos vsake prave modne poznavalke, potrebuje le malo dodatkov za popoln videz.

Odlično ujemanje – Črna je nevtralna barva, zato se odlično ujame z različnimi barvami, teksturami in materiali.

Lepo dopolni vrt – Zelenje ob črnini pride močno do izraza. Čeprav je črna barva, ki privlači pozornost, se ob zelenem vrtu povsem potuhne in pusti urejenemu zelenju, da pride do izraza. Po zaslugi črne lažje opazimo različne odtenke zelene.

Na kaj pa svarijo strokovnjaki?

Lepota zbledi – Sončni žarki kaj hitro povzročijo bledenje fasade, črna je pri tem še toliko bolj na udaru. Črna se namreč hitro segreje in tudi ohladi, pri tem pa se barva izčrpa. Prav zato se lahko zgodi, da bo vaša črna fasada kaj kmalu postala siva, ob neprimernem nanosu pa se bo temna barva hitreje začela luščiti kot svetla.

Nepopolnosti – pri temni barvi napake hitreje pridejo do izraza, ker pa črna absorbira tudi več toplote, se hiša sama hitreje segreje. Sploh v poletnih mesecih je to zelo nedobrodošlo.

Odzivi sosedov – Asociacije, ki jih dobimo ob črni barvi so raznolike, kot otroci pa se črnine in z njo povezane teme tudi pogosto bojimo. Prav zato boste s črno fasado morda vznemirili bolj konservativne sosede.

Imamo jih tudi v Sloveniji

Omeniti velja, da je v Sloveniji kar nekaj črnih zgradb, vse pa so bile doslej deležne mešanega odziva. Če ste se kdaj sprehajali po starem mestnem jedru prestolnice, vam je v oči morda padla Drofenigova hiša, drugim bolje poznana pod imenom Miklavčeva veleblagovnica. Gre za prvo stavbo z montažno jekleno fasado in skeletno železobetonsko konstrukcijo v Ljubljani, zaradi česar predstavlja enega izmed vrhuncev razvoja gradbene tehnologije v prestolnici. Na kovinsko konstrukcijo so pritrjene črne kamnite plošče, ki ustvarjajo celosten videz fasade. Če Drofenigova hiša velja za odličen primer umeščanja sodobne arhitekture v staro mestno jedro, pa je bila po drugi strani hiša v Podkornu deležna kopice kritik. ‘Črno vdovo’, kot so jo poimenovali v podjetju z lesenimi montažnimi hišami, ki se je podpisalo pod obnovo, so doma popljuvali, v tujini pa nagradili s številnimi priznanji.

https://www.pinterest.nz/pin/305892999694052049/