Vonj po zatohlem, nabiranje kondenza na hladnejših površinah, odpadanje ometa s stropa in sten, pojav plesni … Vam je to kaj znano? Vsi ti znaki kažejo na to, da je v vaših bivalnih prostorih raven vlage občutno previsoka. A vse našteto ni le neprijetno, predvsem plesen je tista, ki je nikakor ne bi smeli jemati zlahka, saj lahko na dolgi rok resno ogrozi zdravje.

S previsoko vlažnostjo notranjih prostorov se predvsem v hladnejšem delu leta, ko več časa preživimo v zaprtih prostorih, ukvarjajo številni slovenski domovi. Če ste tudi vi med njimi, potem ste na pravem mestu. Pojasnili vam bomo vzroke za previsoko raven vlage v vašem domu in vam podali rešitev, s pomočjo katere se boste lahko za vedno poslovili od nje in plesni.

Vzroki za preveč vlage v notranjih prostorih

Vlaga v notranjih prostorih naj bi se gibala med 40 in 60 %. Takoj, ko pade pod 40 %, govorimo o presuhem zraku (torej bi morali vlago še celo dodajati), kadar pa preseže 60 %, smo že izpostavljeni povečanemu tveganju za nastanek zdravju nevarne plesni. Ta se začne razvijati, kadar raven vlage preseže 80 %.

Da je vlaga v našem domu previsoka, lahko pripišemo številnim razlogom, med katerimi izpostavljamo gradbene nepravilnosti, nezadostno izolacijo objekta, različne konstrukcijske napake, pa tudi prehitro vselitev v še nezadostno posušeno stanovanje. K previsoki vlažnosti prispevajo tudi določena opravila, na primer kuhanje, pranje in sušenje perila v stanovanju.

Pomembno je, da visoko vlažnost v stanovanju jemljete zelo resno, saj lahko v nasprotnem primeru začne nastajati plesen, ki pa je zdravju zelo škodljiva.

Zaradi nje lahko razvijemo različne oblike alergij, naš imunski sistem je šibkejši, lahko se pojavijo težave z dihanjem, utrujenostjo, slabšo koncentracijo, ravnotežjem in celo hormonskimi motnjami.

Foto: Pixabay

Kako ukrepati?

Če imate preveč vlage v svojem domu, je zelo pomembno, da svoje stanovanje čim večkrat temeljito prezračite. A to je veliko lažje v toplih mesecih, pozimi pa z zračenjem vsakič dodobra ohladimo stanovanje in tako povzročamo toplotne izgube. Zato z zračenjem nikakor ne bomo trajno rešili težave s preveliko vlažnostjo. Določeni ljudje uporabljajo tudi posebne naprave za razvlaževanje zraka, a tudi to je le začasna rešitev težave. Problema se je treba lotiti drugače.  

Rešitev, ki bo poskrbela za redno in nadzorovano izmenjavo svežega in izrabljenega zraka ter odvajanje odvečne vlage iz prostorov, je zagotovo vgradnja prezračevalnega sistema.

Kakovosten prezračevalni sistem bo poskrbel za primerno, prijetno in higiensko prezračevanje, pozitivno pa bo vplival tudi na prihranke pri ogrevanju, saj bo zagotavljal energetsko varčno prezračevanje.

Lunosove prezračevalne sisteme, ki na trgu nimajo konkurence, odlikujejo naslednje lastnosti:

1. Skrb za optimalne bivalne razmere

Prezračevalni sistemi Lunos iz prostora samodejno odvajajo izrabljen zrak, neprijetne vonjave, odvečno vlago in druge škodljive snovi, vanj pa istočasno dovajajo svež in filtriran zrak. Tako izboljšujejo mikroklimo in skrbijo za zdravje našega doma. Prav tako preprečujejo nastanek plesni in posledično ugodnih razmer za pršice.

2. Podpora našemu zdravju in dobremu počutju

Za alergike in ljudi z drugimi zdravstvenimi težavami je skrb za zdrave bivalne pogoje na prvem mestu. Prezračevalni sistemi Lunos imajo vgrajene visokokakovostne filtre, ki zrak ustrezno filtrirajo in odstranijo različne alergene. Skoznje ne morejo niti cvetni prah, umazanija in prašni delci. Poleg tega so filtri trajni in zelo preprosti za čiščenje, saj jih le speremo pod tekočo vodo in spet so pripravljeni za uporabo.

3. Delovanje brez neprijetnega hrupa

Sistemi prezračevanja Lunos v osnovnem stalnem obratovanju delujejo v razponu glasnosti le med 26 in 32 dB. Za primerjavo lahko povemo, da šepet znaša približno 30 dB.

4. Zagotavljanje prihrankov pri energiji

Kakovostni sistem prezračevanja mora biti tudi varčen. In to je ena od glavnih odlik prezračevalnih sistemov Lunos, saj se pri prezračevanju izgubi le 10 % energije za ogrevanje, kar te prezračevalne sisteme postavlja med najbolj učinkovite na trgu.

Eden od njihovih paradnih konjev je zagotovo decentralni sistem i-Vent. Je preprost za vgradnjo in primeren tako za novogradnje kot starejše objekte. Deluje po načelu pretoka zraka v celotnem bivalnem območju, upravljati pa ga je mogoče kar prek aplikacije, ki je na voljo tako za uporabnike Androida kot iOS-a. Je tudi zelo varčen, saj posamezna enota porabi le 2,3 € električne energije na leto.

5. Preprosta vgradnja

Velika prednost Lunosovih prezračevalnih sistemov je tudi njihova preprosta vgradnja, ki ne zahteva velikega posega v naš dom. Lunosovi monterji namreč ventilatorsko enoto namestijo skozi zunanji zid ali jašek, ta pa v našem domu naredi ogromno razliko, saj zagotovi zdrave bivalne pogoje brez čezmerne vlage, kondenza, neprijetnega vonja in škodljive plesni.

Zdravi bivalni pogoji ne smejo biti luksuz, ampak osnova. In s pomočjo prezračevalnih sistemov Lunos lahko v svojem domu na tem področju naredite veliko razliko ter zaživite bolje. Nič več neprijetne vlage, zatohlega zraka in nevarne plesni – le še svež in čist zrak.

V Lunosovi jesenski akciji Za zdravje mojega doma lahko na primer pri naročilu družinskega paketa, ki vsebuje 4x i-Vent enoto in ventilatorsko enoto Silvento, privarčujete kar 2.000 evrov.

Fotografije: Lunos

Sponzorirana vsebina