Bodoče mamice se pred prihodom novega družinskega člana močno potrudimo, da mu uredimo prijetno sobico ali kotiček v spalnici, kjer bo otrok spal. Številne se odločijo za uporabo Mojzesove košare, ki mamicam omogoča, da imajo novorojenčka venomer na očeh, tudi ko malo bitjece spokojno spi v košari. Ana Donhauser in Carmen Medic sta ustvarili prekrasne zibelke, narejene iz otroku in okolju prijaznih materialov, ki se skrivajo pod znamko Libellu.

Ideja o oblikovanju mehke in udobne Mojzesove košare se je Ani in Carmen porodila ob rojstvu male Mile. Ana, novopečena mamica, je svoje zamislice delila s svojo mamo Carmen, z združenimi močmi in idejami pa sta osnovali prekrasne košare, primerne za novorojenčke. Ano je pred osmimi leti pot vodila v tujino, kar je prispevalo košček v mozaiku osnovanja znamke Libellu. »Od tam je razmišljanje o domu in prednostih, ki jih ponuja Slovenija, pripeljalo do odločitve o skupnem projektu Libellu. Zato sem kar nekaj mesecev na leto v domovini, kjer skupaj uresničujemo zamisli o čim bolj kakovostni ponudbi,« pojasnjuje študentka Univerze v Regensburgu.

Carmen, po poklicu metalurški tehnik, pa je velika ljubiteljica estetike in lepega že od malih nog. Pred leti, ko je prenavljala stanovanje v več kot 300 let stari hiši v mestnem jedru, je odkrila talent opremljanja interierja: »Ker se stvari zgodijo ob pravem času, se je tudi najin projekt Libellu uresničil po rojstvu vnukinje Mile, ki naju je z Ano navdihnila za izdelavo Mojzesove košare.« Libellu je beseda za kačjega pastirja, ki dobro uteleša filozofijo celotne znamke. Beseda Libellula po nekaterih virih namreč izhaja iz latinske besede »libra«, ki označuje tehtnico, saj vodoravna krila kačjega pastirja v zraku spominjajo prav na uravnoteženo tehtnico. Drugi viri menijo, da ime izvira iz latinske besede labellum, pomanjševalnice besede liber, svoboda.

Prvi projekt znamke Libellu sta poimenovali kar po muzi, mali deklici Mili. Set Mila predstavljajo ročno izdelana Mojzesova košara, lesen podstavek, ležišče iz naravnega lateksa in bombaža, odeja in rjuha. »Mojzesova košara je ročno kvačkana iz reciklirane bombažne preje, ki pri predelavi ne zahteva vode in kemikalij. Tako preja kot tudi vsi naši tekstilni materiali so testirani in varni za najmlajše. Trenutno je košara na voljo v šestih barvah, ki se bodo izmenjevale po navdihu,« pojasnjujeta mama in hči. Trenutno je košara na voljo v natur, bež, svetlo modri, nežno mint, pastelno rožnati in temno rožnati barvi.

Podnožje je izdelano iz slovenskega bukovega lesa, pridobljenega na trajnosten način, s čimer Carmen in Ana prispevata k zaščiti in ravnovesju gozdov. Za leseno podnožje poskrbi izkušen mizar, ki les pred uporabo naolji s premazom, varnim tudi za uporabo na otroških izdelkih. Ležišče je izdelano iz naravnega lateksa, oblečenega v bombaž visoke kakovosti in mehkobe. »Naravni lateks je prijazen do človeka in okolja ter poskrbi za dobro spalno klimo. Napenjalna rjuha je narejena iz visokokakovostnega nebeljenega in nebarvanega bombaža, ročno šivana odeja iz muslina (100-odstotni bombaž) pa je trenutno na voljo v dveh barvah,« pojasnita ustvarjalki, ki ob tem dodajata, da je prav vsaka košara unikat, saj je za končni rezultat potrebnega nemalo ročnega dela.

Zibelke Libellu so primerne za dojenčke vse od rojstva pa približno do šestega meseca starosti. Torej vse dotlej, dokler se otrok ne zmore samostojno dvigniti, plezati in sedeti. Pozneje jo lahko brez stojala uporabljate na tleh, kot prostor za počitek ali igro. Ko otroci zrastejo, vanjo lahko pospravite tudi njihove igrače. Prav zaradi njene prikladnosti in očem prijaznega izgleda je košara prepričala marsikatero bodočo mamico. »Ljubitelji mode in lepega interierja so navdušeni, saj izdelek poleg svoje prvotne funkcije prinaša v dom tudi modni dodatek, ki se vključi tako v moderen kot v klasičen slog,« za konec še poudarita Ana in Carmen.