Ni le sodoben dizajn tisti, ki privlači oči kupca, mnogi v iskanju unikatnost vse bolj cenijo oblikovanje, ki je preživelo desetletja. Slovenci se lahko pohvalimo z bogato arhitekturno in oblikovno dediščino tudi po zaslugi izjemnih del Jožeta Plečnika, čigar sporočilo se še danes prenaša v izdelkih Ateljeja Šivic, kjer se zavzemajo za promocijo lesa in lesenih izdelkov.

»Kadar si mizar odreže prst, ima veliko smolo, ko pa tovrstna nesreča doleti poklicnega glasbenika, ki si je za hobi izbral mizarjenje, dobimo godljo,« je zapisano na spletni strani Ateljeja Šivic, kjer več desetletij trajajočo družinsko tradicijo nadaljuje Uroš Šivic. Po njegovem imata glasba in »tišlarija« dosti več skupnega, kot se na prvi pogled zdi, obe namreč omogočata romanco z lesom, ki je tudi osnovni material za oblikovanje v ateljeju. V njihovi ponudbi poleg miz, stolov in preostalih lesenih stvaritev najdete tudi kolekcijo Plečnikovih stolov. » Ideja se je porodila na pobudo prof. Marka Mušiča. Okoli leta 1990 se je v naši delavnici oglasil spoštovani arhitekt gospod Marko Mušič z željo po izdelavi dvanajstih replik Plečnikovega stola. Takrat se je izdelovanje stolov pri nas začelo. Gre za stol, ki ga je mojster Plečnik zasnoval za opremo svoje risalnice na takratni Stari tehniki na Aškerčevi cesti v Ljubljani leta 1921,« pojasnjuje Uroš, ki se je rokovanja z lesom izučil v domači delavnici. V začetku se je po nasvet obrnil tudi k drugim mizarskim kolegom, sčasoma pa se izučil mojstrstva lesa, ki ga rad označi tudi za »vseživljenjsko učenje«. 

Izdelki Ateljeja Šivic so izdelani izključno iz masivnega slovenskega lesa, s svojim delovanjem pa si prizadevajo za promocijo lesenih stvaritev, ki desetletja sobivajo s človekom. Vsi izdelki so narejeni ročno, zaradi česar je prav vsak kos nekaj posebnega. Med ponudbo boste zaman iskali kuhinje in vgradne omare, saj prisegajo na sofisticirane izdelke s poudarkom na vrhunski izvedbi in estetski dovršenosti. Poleg Plečnikovih stolov se lahko pohvalijo tudi s široko kolekcijo avtorskih stvaritev, poimenovano Šivic stol. Kot prizna Uroš so ti pogosto rezultat nočne nespečnosti, ki porodi najboljše ideje. In koliko časa vzame izdelava enega samega stola? »Zelo različno. Lahko traja tudi mesec in pol. Odvisno je predvsem od zahtevnosti izdelka. Če je na primer veliko krivulj ali če je vključena intarzija, in morda kak spoj z lastovičjim repom, se izdelava stola precej podaljša. Vendar je naš osnovni moto kvaliteta. Iz svojih rok vedno želimo predati vrhunski izdelek, ki pa navkljub vsem naporom nikdar ne bo popoln, saj je ročni izdelek delo človeških rok, in ker tudi ljudje nismo popolni, tudi naši produkti ne morejo biti popolni. Nikoli ne bodo. V tem je ves čar. Pri iskanju popolnosti je to svojevrsten paradoks,« pojasni umetnik.

Njihove stranke cenijo kakovostno izdelavo in unikatnost, to sta glavna razloga, da svoja domovanja obogatijo tudi s katero izmed umetnin iz Ateljeja Šivic. Njihovo umetniško vrednost pa so prepoznali tudi onkraj slovenskih meja, saj dediščina slovitega Plečnika sega širom po Evropi. »Plečnik je arhitekt evropskega formata. Naše ambicije segajo preko meja, saj vidimo priložnosti na področjih, kjer je Plečnik deloval in kjer je prepoznan. Seveda gre za ozek krog naročnikov. Dober odziv smo dobili iz Beograda,« zaključi Uroš Šivic.

Foto: Atelje Šivic

Več: sivic.si