Wabi-sabi je star japonski koncept, ki izvira iz zen budizma. Govori o lepoti nepopolnosti, o skromnosti in o naravnih zakonih; manifestira pa se v preprostem in neobremenjenem dizajnu.

Koncept wabisabi je globoko zakoreninjen v japonski kulturi; vseeno pa tega pojma ne boste našli v njihovem slovarju. Beseda je nastala z združitvijo dveh pojmov: wabi bi najlažje prevedli kot preprostost, ponižnost in sledenje naravnim pravilom, sabi pa kot posledico časa, kot lepoto in avtentičnost starosti. Skupaj wabi in sabi opisujeta preprostost, skromnost, skrivnostnost in minljivost.

Slog, ki temelji na konceptu wabisabi je najlažje opisati kot minimalizem z močnim poudarkom na osebnosti. Temelji na hkrati funkcionalni in estetski opremi iz naravnih materialov ter na neobremenjenem slogu, ki v majhnih napakah išče dokaze za kvaliteto življenja.

Kako se torej lotimo oblikovanja wabisabi interierja?

Izberimo naravne materiale in visokokakovostno opremo

Dom je v svojem bistvu le skupek materialov.
Wabisabi nas navdihne, da se zavestno odločamo o njihovi prisotnosti (oziroma odsotnosti) v našem domu. Uporabimo les, volno, glino, bambus, lan, usnje, kamen in jeklo – materiale, ki z leti pridobivajo patino, a so v svojem bistvu večni.

Življenje po načelu wabisabi pomeni tudi selektivno izbiranje materialnih dobrin in investicijo v kvalitetno pohištvo, ki zaradi večnega dizajna z leti pridobiva na vrednosti.

Odstranimo navlako

Če nas skrbno izbran dekor navdihuje in zabava, nam navlaka odvrača pozornost od prioritet. Pospravite podstrešje, predale in omare, znebite se projektov, ki jih boste “dokončali kasneje” in končno osvobodite svoje omare oblek, ki jih niste nosili že leta. Predvsem se znebite mentalne navlake, ki vaš fokus držijo v pretekosti in vas obremenjujejo s svojo neizpolnjeno obljubo. Wabisabi nas namreč uči živeti brezskrbno in neobremenjeno.

Združujmo lepoto z uporabnostjo

Posamezen predmet v vašem domu naj ne bo zgolj lep ali zgolj uporaben – v stvareh bomo najbolj uživali, če bodo oboje hkrati. Vprašajte se – so predmeti, ki jih uporabljamo vsak dan, tudi lepi? Je naša dekoracija na nek način tudi uporabna? Obdajmo se s stvarmi, ki v nas vzbujajo pozitivne očutke.

Živimo sonaravno in trajnostno

Številne študije so dokazale, da nas narava pomirja in zdravi. Tudi naš dom bi moral biti naravno zatočišče, kjer si spočijemo in se osredotočimo na svoje bližnje in naše hobije. Zato opremite dom v naravni barvni paleti (za inspiracijo se podajte v naravo in opazujte harmonijo barv, ki vas obdaja), na stežaj odprite okna in dom napolnite z naravnimi dišavami. Šopki divjega cvetja se odlično podajo k wabisabi estetiki.

Koncept wabisabi nas torej uči, da se oprimemo nujnega in pozabimo na ostalo; da poenostavimo naš vsakdan in vanj vnesemo nekoliko pozabljene brezskrbnosti; da razmišljamo trajnostno, ne da bi zato žrtvovali vsakdanje užitke.

Fotografije: Pinterest