V španski Galiciji je bilo veliko arhitekture, namenjene turistom, zgrajene v 90. letih prejšnjega stoletja. Prevladujejo večstanovanjske zgradbe z apartmaji, ki po več kot treh desetletjih uporabe potrebujejo osvežitev in korenito prenovo. Enega od takšnih apartmajskih stanovanj, imenovanih Solmara, je prenovil tudi arhitekturni studio Paco Galiñanes.

Stanovanje, veliko 110 m2, so prenovili z mislijo na udobno počutje gosta. Različni prostori so zasnovani tako, da eden v drugega tečejo brez prekinitev in tako spodbujajo občutek prostornosti in povezanosti.

V spalnem delu so glavni spalnici priključili eno od dveh kopalnic, bivalni del pa so odprli in tako združuje kuhinjo, dnevno sobo in jedilnico.

»Čeprav smo se odločili za povezavo dnevne sobe in jedilnice, lahko obe sobi postaneta tudi samostojni. Za to poskrbi poseben sistem vrat, ki se, ko se zaprejo, integrirajo s stensko oblogo. Tudi kuhinja se od dnevnega prostora lahko loči z drsnimi vrati, s čimer je mogoče zadovoljiti potrebe po več zasebnosti,« pove arhitekt Paco Galiñanes.

Pretočnost stanovanja Solmara je poudarjena s kontinuiteto lesa, ki poteka skozi različne prostore. Njegova uporaba pri oknih in vratih, oblogah, pohištvu in tleh doda pridih elegance in topline v vsak kotiček.

Pohištvo je narejeno po načrtih arhitekta, vključno s kuhinjo in kopalnico, največja pozornost pa je bila namenjena detajlom. Razsvetljava je zasnovana tako, da ponuja več scenarijev za vsak prostor, od splošne razsvetljave do dekorativnih luči, ki vključujejo talne in namizne svetilke, ter majhne svetilke ob vzglavjih postelj.

S tehničnega vidika je bila največji izziv vgradnja klimatske naprave, saj je bilo treba preoblikovati celotno vodovodno in elektroinštalacijo ter lokacijo klimatske naprave prilagoditi več kot 35 let staremu objektu. »Odločili smo se za učinkovit sistem klimatizacije, ki bi omogočal postavitev kanalov tako, da ne bi vplivali na višino prostorov,« pravi arhitekt, ki je bil zadolžen tako za načrt kot vodenje gradbenih procesov prenove. Stanovanje je kot turistična rezidenca spet na voljo gostom.

Arhitektura, fotografije in video: Paco Galiñanes Studio