Da bi človek iz telesa dnevno odstranil vse nakopičene strupe in umazanije, bi skozi pljuča moral vdihniti 20 tisoč litrov svežega zraka. Kar pa je v danes, ko se veliko zadržujemo v zaprtih prostorih (kar 90 odstotkov časa) skrajno težko. Ni pa nemogoče. Z rednim in pravilnim zračenjem doma, kar se lahko vrši tudi skozi vodotesno zaprta okna, lahko posrbimo za ugodno bivalno klimo in vso potrebno svežino.

Prezračevanje doma, še posebej mansarde, ki se nahaja tik pod streho, je pomembno iz več razlogov. Prvi je odvajanje vlage iz notranjosti v zunanjost, s čimer preprečimo nastajanje kondenza in njegovih posledic, kot je pojav plesni. Z rednim zračenjem iz prostora odstranjujemo tudi izrabljen zrak, ki je dostikrat onesnažen s škodljivimi snovmi, ki hlapijo od preprog, pohištva, barv ali se širijo zaradi kurjenja kamina (CO2), kuhanja, celo gojenja nekaterih rastlin. Nenazadnje pa z zračenjem uravnavamo naše počutje, saj je svež zrak osnova trdnega zdravja, pomaga pri boljšem spanju in poveča učne sposobnosti, slednje po nekaterih raziskavah kar za 15 odstotkov.

A ključno vprašanje je, kako pravilno zračiti? Včasih, ko so bile stavbe grajene enostavneje in iz naravnejših materialov, se je prezračevanje dogajajo kar samodejno in nehote skozi špranje pri stavbnem pohištvu, medtem ko so danes v želji po čim boljši energetski učinkovitosti domovi hermetično zaprti in ostaja zrak ujet v notranjosti. Za izmenjavo zraka moramo odpirati okna ročno, najbolje trikrat dnevno za nekaj minut, če imamo oken veliko ali pa so nameščena višje nad tlemi (strešna okna), pa so lahko v pomoč druge rešitve, kot so prezračevalna loputa ali daljinsko upravljanje oken.  

Prezračevalna loputa

Da bi olajšali prezračevanje mansard in poskrbeli za stalno svež zrak, pri podjetju Velux ponujajo strešna okna z loputo, ki skrbi za stalen dotok svežega zraka brez odpiranja. Loputa je integrirana v okno in omogoča prezračevanje tudi če je okno vodotesno zaprto, vanjo je vgrajen celo filter, ki prepreči vstop mrčesu in prašnim delcem.

Avtomatsko zračenje

Še lažje pa je prezračevanje takrat, kadar imamo v dom vgrajena »pametna« okna, ki so sposobna avtomatskega zračenja in zaznavanja kakovosti notranjega zraka. Podjetje Velux se je izkazalo tudi na tem področju, in sicer kar z dvema rešitvama  – Velux Integra in Velux Active.

Pri daljinsko upravljanih strešnih oknih Velux Integra je svež zrak samo dotik stran. Sistem Integra namreč vključuje okna na solarni ali električni pogon, ki ga upravljamo preko brezžičnega stikala na steni, in z vgrajenim senzorjem za dež, kar pomeni, da se okna avtomatsko zaprejo ob prvih kapljah dežja.

Velux Active sistem pa gre še korak dlje, saj je nadgradnja in povezava strešnih oken v pametni dom. Vključuje senzor za merjenje kakovosti notranjega zraka, ki stalno nadzira temperaturo zraka, vlago in količino CO2 ter na podlagi rezultatov z odpiranjem in zapiranjem oken ter senčil uravnava najbolj optimalne pogoje v prostoru. Tu je tudi stikalo za odhod, s katerim na enem mestu upravljamo z vsemi okni ob prihodu domov ali odhodu od doma, in brezplačna aplikacija za pametni telefon, preko katere imamo omogočeno popolno kontrolo nad odpiranjem, zapiranjem in senčenjem oken.

Poti do svežega zraka v domu je torej veliko, le razmisliti moramo, katera je bolj po naši meri in ustreza našemu načinu življenja. Več napotkov o življenju v mansardnih prostorih pa najdemo na enem naslovu, in sicer www.velux.si

Sponzorirana vsebina