V ljubljanskem studiu Hello Yellow House so oblikovali trajnostno leseno božično drevo imenovano Yelka.

Vsako leto v času novoletnih praznikov posekamo veliko smrek in jelk, ki januarja končajo na smetiščih. Je tako velik okoljski vpliv vreden nekajdnevnega prazničnega vzdušja? Zagovorniki narave že vrsto let prisegajo na alternative božičnemu drevescu, ki segajo od plastičnih posnetkov do minimalističnih različic. Eno takšnih – minimalističnih, a igrivih, trajnostnih, a prazničnih – drevesc je razvil tudi trio ljubljanskih oblikovalcev. Yelko, kot so jo poimenovali, zdaj pošiljajo v svet.

Okolju prijazna Yelka je na voljo v treh velikostih, v treh vrstah lesa in z dvema oblikama podstavka. Oblikovalcem je uspelo ustvariti interaktiven kos pohištva za vse starosti, saj spreminjanje položaja vej omogoča več različnih prostorskih postavitev in spodbuja uporabnike, da si jo oblikujejo po svojih željah. Primerna je tudi za manjše prostore, saj zložena ob steno ne zasede veliko površine.

Yelka je bila ustvarjena z mislijo na dolgo življenjsko dobo. Vsi sestavni deli so oblikovani tako, da vzdržijo večletno postavljanje in razstavljanje. Izjemno stabilna in brez odpadajočih iglic je tudi bolj primerna izbira, kadar imate doma majhne otroke in hišne ljubljenčke. Oblika škatle, kamor se Yelka lahko pospravi, ko ni v uporabi, je natančno premišljena in zaseda zelo malo prostora. 

Yelka je v celoti izdelana v Sloveniji. Večji del v delavnici studia Hello Yellow House v Ljubljani, le pri izdelavi podstavka so se povezali z lokalnimi obrtniki. V skladu z ekološkimi in trajnostnimi načeli so uporabljali obnovljive materiale in skušali zmanjšati količino odpadkov, ki nastanejo kot stranski produkt. Za osnovni gradnik so zaradi svoje naravne toplote izbrali les (javor, hrast ali oreh). Podstavki so barvani s tehniko prašnega barvanja, za zaščito lesa pa so uporabili laneno olje. Iz procesa proizvodnje so v celoti izločili plastiko.

Oblikovanje: Hello Yellow House

Fotografije: arhiv avtorjev