Energijsko potratni gospodinjski aparati, ki so že pregovorno narejeni tako, da odpovejo po kratkem času uporabe, nimajo prihodnosti. Danes smo namreč potrošniki vse bolj osveščeni in cenimo naprave, ki nam pomagajo varčevati pri elektriki, vodi in porabi pralnih/pomivalnih sredstev ter hkrati odlično opravljajo svoje delo več desetletij. In ja, imajo svoje ime. Takšni so od nekdaj vsi aparati Miele, saj jih podjetje že od ustanovitve pred 122 leti izdeluje z mislijo na spoštljivo ravnanje z okoljem.

Trajnostna naravnanost je ena od osrednjih vrednot podjetja Miele in je zasidrana v vseh področjih njihovega delovanja. Tako so aparati Miele proizvedeni z visokim deležem materialov, ki jih je mogoče reciklirati; v proizvodnji se uporabljajo postopki, ki varujejo naravne vire, in okolju prijazna sredstva. Hkrati pa k varovanju dragocenih surovin pomembno prispeva tudi dolga življenjska doba Mielejevih gospodinjskih aparatov, saj so preizkušeni na 20-letno delovanje.

Da bo trajnostna naravnanost glavno vodilo podjetja tudi v prihodnje, nakazuje nova linija izdelkov z oznako GreenPerformace. Vanjo sodita dva modela pralnega stroja in sušilni stroj, ki zagotavljajo ekološko in okolju prijazno pranje in sušenje.

Vsi modeli strojev iz programa GreenPerformance so preizkušeno na 20 let življenjske dobe. Z drugimi besedami pomeni to neprekinjeno učinkovitost do 10.000 ur. 

Oba modela pralnih strojev s svojimi edinstvenimi programi omogočata kar najhitrejšo pot do najboljšega rezultata pranja. Program QuickPowerWash zagotavlja visoko učinkovitost pranja v presenetljivo kratkem času – samo 49 minutah, program SingleWash pa je učinkovita rešitev za posamezne kose perila. Saj veste, če želite zvečer obleči svojo najljubšo bluzo, ki jo je predhodno potrebno še oprati … Brez slabe vesti, da to ni ekološko, lahko s takšnim strojem operete tudi posamezne kose perila, saj rešitev SingleWash optimalno prilagodi trajanje, porabo vode in energije polnjenju do 1 kg.

Perilo je je zaslugi funkcije glajenja po pranju tudi 50 odstotkov bolj gladko, kar pomeni, da likanje marsikdaj sploh ni več potrebno, sam stroj pa lahko upravljate s prstom preko prikazovalnika (ComfortSensor) ali preko aplikacije Miele@home, ki vam omogoča povezavo Mielejevih aparatov v omrežje. Aparate lahko tako udobno upravljate in nadzorujete s pomočjo mobilne naprave tudi na daljavo.

Pralni stroj za piko na i omogoča še avtomatsko doziranje pralnega sredstva (TwinDos) v optimalnem trenutku procesa pranja in tako doseže najboljšo učinkovitost pranja. Poleg tega TwinDos dozira tako natančno, da v primerjavi z ročnim odmerjanjem prihranite do 30 odstotkov pralnih sredstev.

Preizkušena higiena: Pranje perila v Mielejevih pralnih strojih zanesljivo odstrani več kot 99,9 odstotka vseh možnih virusov. To je potrdilo testiranje na Univerzi Albstadt-Sigmaringen. Program „Bombaž, higiena 60 °C“ z dodatno funkcijo „AllergoWash“ je učinkovit tako pri virusih z ovojnico, kot sta koronavirus in virus influence, kot pri virusih brez ovojnice.

Ko je perilo oprano, se njegova nega lahko nadaljuje v sušilnem stroju prav tako z oznako GreenPerformance. Gre za sušilni stroj s toplotno črpalko T1, ki dosega najboljši razred energijske učinkovitosti A +++ in je celo 10 % bolj učinkovit od mejne vrednosti (24) razreda energijske učinkovitosti A +++. To omogoča nov talni modul z optimiziranim hladilnim krogom. Posledično s takšnim strojem sušite bolj trajnostno in učinkovito kot kdaj koli prej.

Pa njegove najpomembnejše funkcije? Stroj s funkcijo DryCare 40 posuši skoraj vse, kar je mogoče oprati pri 40 °C. Svoja oblačila lahko po programu pranja vložite neposredno v sušilni stroj – ne da bi jih pred tem razvrstili. Nadalje lahko s funkcijo EcoSpeed perilo sušite posebej hitro in obenem okolju prijazno v najboljšem razredu energijske učinkovitosti, s čimer se odlično združita varčnost in kratko trajanje programov. Pri polni obremenitvi stroja lahko s funkcijo EcoSpeed čas sušenja skrajšate za več kot 20 minut.

Za rezultat sušenja je v veliki meri odgovorna prisotnost kalcija v vodi. Več kot ga je, slabše se perilo posuši. A to za sušilnik s funkcijo PerfectDry ne velja. S to funkcijo stroj natančno prilagodi sušenje trenutni vsebnosti kalcija v vaši vodi. Tako lahko vedno dosežete natančno tisto stopnjo suhosti, ki jo želite.

Sušilni stroj generacije GreenPerformance izpolnjuje tudi visoke higienske standarde, in sicer se po zaslugi stopnje suhosti HygieneDry med postopkom sušenja iz vašega perila zanesljivo odstrani 99,99 odstotka bakterij, medtem ko tehnologija EcoDry zagotavlja trajno nizko porabo in kratke čase sušenja. Z učinkovito usklajenostjo patentiranega sistema filtriranja in toplotnega izmenjevalnika, ki ne zahteva vzdrževanja, se puhasti delci ne morejo kopičiti v toplotnem izmenjevalniku in tako dolgoročno zmanjšati zmogljivosti. Sušilni stroji Miele s toplotno črpalko po zaslugi tehnologije EcoDry delujejo stalno ekonomično – vso življenjsko dobo aparata.

Če sta varovanje okolja in trajnostna naravnanost tudi vaši prioriteti, torej veste, katere gospodinjske aparate, sploh pralni in sušilni stroj, morate kupiti. Takšne, ki vam bodo prihranili denar in vam brez negativnega vpliva na naravo služili mnogo let.

Več: www.miele.si