Priznanja Zbornice za arhitekturo in prostor so šle v roke arhitektom, ki so letos ustvarili presežek: senzibilno arhitekturo z nadstandardno uporabniško izkušnjo, ki pa je hkrati stroko - s pomočjo novih prostorskih konceptov, uporabljenih tehnologij in skrbnega detajliranja - povzdignila na nov nivo.

“Živimo v času, ko se strokovni svet oddaljuje od resničnih potreb in zahtev vsakodnevne realnosti ter ostaja ujet v »instagramovski perspektivi« lastne samozadostnosti,” zapiše žirija nagrade (v sestavi Maurizio Bradaschia, Rok Žnidaršič, Gašper Medvešek, Zaš Brezar in Dunja Šutanovac). “Zato je bila žirija dojemljiva za izpostavljanje projektov, ki na inovativen način ustvarjajo arhitekturno in uporabniško vrednost ter zmanjšujejo vrzel med stroko in uporabniki.”

Nagradili so tri arhitekture izmed 53 prispelih predlogov.

Poslovna stavba Tem Čatež (Blaž Budja, Rok Jereb, Nina Majoranc, dr. Dušan Stupar)

“V duhu kraja in uporabnikov je za objekt značilna visoka raven zavedanja naročnikov, ki v arhitekturnem oblikovanju vidijo perspektivo za dvig lastne kakovosti in ustvarjalnosti,” zapiše žirija. In res – Tem Čatež je podjetje, ki verjame, da je učinkovitost in kakovost njihovih produktov odvisna od zadovoljstva njihovih zaposlenih, zato so poseben poudarek pri oblikovanju svojega novega razstavnega objekta in proizvodne stavbe namenili prav počutju delavca ter ustvarjanju točke identifikacije ne le zaposlenih, pač pa tudi samega mesta Čatež.

Več o projektu.

Družinska hiša Celovška (Aleš Vrhovec, Vanja Gregorc Vrhovec)

“Kljub programu malega merila neposredno ob pomembni mestni vpadnici je arhitektoma uspelo z izbiro tipologije in zasnove fasadnega ovoja ustvariti iluzijo večje stavbe, kot v resnici je, z doslednim oblikovanjem pa sta pripomogla k nekoliko bolj urbanemu značaju Celovške ceste,” nagrado utemelji žirija. 

Hiša, postavljena na izjemno ozko parcelo, v sebi gosti dve poslovno-stanovanjski enoti. Duhovita uporaba fasadnih oblog izrazito modernističen karakter objekta povezuje z lokalnim značajem neposredne grajene okolice.

Vrtec Pedenjped, Pedenjcarstvo v Kašlju (Maja Ivanič, Anja Planišček, Andraž Intihar, Urša Habič)

Edinstveni vrtec krožne oblike je umeščen v predmestje Ljubljane, kjer prevladujejo enodružinske hiše. S svojo krožno obliko se loči od ostalih zgradb, hkrati pa ustvarja trojno delitev prostora in s tem otroške igre: zunanja zelenica je oblikovana kot odprta zelena površina za igro, ki se spaja z okolico. Notranji atrij je nosilec otrokom prijaznih igralnih in izobraževalnih vsebin, ki humano vplivjo na otroški psihološki svet. Notranjost pa je zasnovana za inovativno izobraževanje: “Vzgojno-izobraževalne težnje se inovativno izražajo v oblikovanju igral, učilnic, pohištva, grafične opreme itd.,” utemelji žirija.

Platinasti svinčnik: arhitektka Maruša Zorec

Platinasti svinčnik se podeli članu ZAPS za avtorjev obsežni opus in vrhunske dosežke na področju arhitekture, krajinske arhitekture ali prostorskega načrtovanja. Letos je šla v roke profesorici Maruši Zorec, ki je ena najvidnejših slovenskih arhitektk. V svojih realizacijah se večinoma posveča prenovi prostorov in stavb kulturne dediščine ter intervencijam v historične ambiente od gradu na Ravnah na Koroškem (2005) prek trga in izgradnje zunanjega oltarja na Brezjah (2008) do Vetrinjskega dvorca v Mariboru (2010) in grajske pristave v Ormožu (2011).

“Arhitektko Marušo Zorec gotovo odlikuje pogum. Pogum, da izbere, in pogum, da pove. Maruša Zorec z arhitekturo »prostor odpira«, kar je po Dušanu Pirjevcu prav tisto, zaradi česar je arhitektura umetnost. V času aktualnega družbenega trenutka, ki do arhitekture in oblikovanja prostora ne premore niti spoštovanja, kaj šele razumevanja, brez poguma in vztrajnosti tega kljub nedvomni umetniški moči ne bi zmogla,” zapiše žirija v sestavi Grega Košak, dr. Mojca Golobič, dr. Kaliopa Dimitrovska Andrews in Barbara Pungerčar.

Častni član ZAPS: Zmago Novak

Priznanje častni član zbornica podeljuje posameznikom, ki so s svojim delom prispevali k razvoju in uveljavitvi stroke. Letos je častni član postal Zmago Novak, ki ni arhitekt ali prostorski načrtovalec: je prvi častni član zbornice, ki po svoji izobrazbi – študiral je lesarstvo – nikakor ne bi mogel biti tudi njen redni član. Pa vendar je v preteklih dveh desetletjih s svojimi prispevki bistveno zaznamoval arhitekturno prizorišče v Sloveniji. V svet arhitekture je vstopil preko sveta medijev: leta 1999 je ustanovil revijo, svojo drugo, imenovano preprosto Hiše, pod blagovno znamko Zavoda Big pa vztrajno razvija številne – zdaj že tradicionalne – arhitekturne prireditve, kot so Mesec oblikovanja, festival Big arhitektura, Hiše sveta ipd. 

Nagrade bodo podeljene 12. oktobra v Muzeju arhitekture in oblikovanja v Ljubljani. Vsem nagrajencem iskreno čestitamo!