V studiu ARHEIN so načrtovali celovito prenovo pritličnega stanovanja v Črnomlju. Tekom prenove sta arhitektka Sanja Zvonkovič in dizajnerka Kaja Ritonija uspešno premagali številne omejitve starejšega bloka in kar najbolje izkoristili 64 m2 površine za mlado družino.

“Pred prenovo je bilo stanovanje precej dotrajano,” avtorici prenove začneta pogovor z Ambienti. “Imelo je obstoječe ogrevanje na drva in temu pripadajoče peči v sobah. V kuhinji so bile vidne sledi plesni.”

Stanovanje je bilo ob prvem obisku razdeljeno na več manjših prostorov – dve sobi, dnevni prostor, kuhinjo, shrambo, hodnik in kopalnico – naročniki pa so si želeli bolj povezanega bivanja. Ker je stanovanje pritlično in ker so preboji nosilnih sten v blokih že tako problematični, so se v biroju odločili, da porušijo le predelne stene med dnevnim prostorom, kuhinjo in shrambo. Po rušitvah se je položil nov estrih s talnim ogrevanjem, povezanim s toplotno črpalko v kletnih prostorih.

“Z rušenjem predelne stene smo povezali dnevni prostor s kuhinjo in ga razširili celo na obstoječi balkon, kjer je nastal kotiček s klopjo,” povesta sogovornici, ki sta, da bi kar najbolje izkoristili prostor, po meri zasnovali veliko kosov opreme, med katerimi izstopajo jedilna in kavna mizica ter vinska vitrina iz masivnega lesa.

Le nenosilne stene kopalnice se po statičnem pregledu niso odločili podreti in tako je majhna kopalnica ostala v svojem izvirnem gabaritu. “Kopalnica ima le 5 m2, zato je bilo potrebno veliko truda, da smo jo dobro izkoristili,” povesta arhitektki, ki sta poleg kopalnice zasnovali še manjši garderobno sobo oziroma shrambo, ki družini pride zelo prav za shranjevanje suhih živil, pripomočkov za čiščenje, pa tudi sezonskih oblačil.

Spalnica je izkoriščena do zadnjega kotička, a hkrati zelo svetla. “Poseben je detajl ‘viseče postelje’, kar smo dosegli z odmikom talnih stranic postelje v notranjost in LED osvetlitvijo,” povesta sogovornici, ki sta spalnico dodobra izkoristili tudi z omarami po meri. V omarah okoli postelje so zasnovane tudi odlagalne niše s stikali in vtičnicami, ki nadomestijo klasično nočno omarico.

V stanovanju prevladujejo bela barva in dekorji v hrastu in betonu. Prostor zaokrožijo posebej izbrana svetila (sploh tista, vgrajena v pohištvo, dodajo stanovanju poseben šarm), črni dodatki in keramika v videzu marmorja, ki elegantno nadgradijo funkcionalno zasnovan in do zadnjega kotička izkoriščen interier.

Interier: Studio ARHEIN (Sanja Zvonkovič, univ. dipl. inž. arh. Kaja Ritonija, dipl. diz.) 

Fotografije: Uroš Raztresen