Pelargonije so veliko več kot le rastline, ki krasijo balkone in okenske police. Te nezahtevne cvetoče lepotice prištevamo med najbolj vsestranske poletne cvetlice.

Že ob omembi pelargonij in drugega balkonskega cvetja se marsikomu v mislih izriše pisan in topel objem domačega balkona ali terase, kjer poleti vse cveti in čas teče počasneje.

Pelargonije, z njihovimi bogatimi cvetovi v najrazličnejših barvah in odtenkih, prinašajo v našo vsakdanjost nekaj tradicionalnega, a hkrati vedno svežega. Tako kot umetniška dela, ki so vklesana v kamen ali naslikana na platno, tudi pelargonije preoblikujejo okolico, popestrijo hiše, balkone in okna ter jim dodajo barvo in značaj.

Najraje imajo sonce

Izvirajo iz Južne Afrike, vendar so postale izjemno priljubljene po vsem svetu zaradi svoje odpornosti, raznolikosti in lepote. Ena od ključnih prednosti pelargonij je namreč njihova prilagodljivost. Uspevajo tako na sončnih kot polsenčnih legah, čeprav najlepše rastejo tam, kjer je veliko sonca. So odlična izbira za balkone in terase, saj so precej odporne proti suši. Njihova osupljiva paleta barv, od globoko rdeče do svetlo rožnate in bele, omogoča različne kombinacije in ureditve.

Nezahtevne lepotice

Kar zadeva nego, so pelargonije dokaj nezahtevne. Potrebujejo dobro odcedno in zares kakovostno zemljo. Zastajanje vode lahko povzroči gnitje korenin. Zalivanje naj bo zmerno, v poletni vročini in ko so rastline velike, vsakodnevno, včasih lahko celo dvakrat na dan. Koristno je tudi redno odstranjevanje ovenelih cvetov, da spodbudimo novo cvetenje in ohranimo rastline zdrave.

Približno mesec dni po tem, ko jih posadimo v korita, lahko začnemo z dognojevanjem: uporabimo tekoče gnojilo za cvetenje, ki ga enkrat tedensko primešamo vodi, kar bo pripomoglo k bujnemu cvetenju in zdravi rasti.

Primerne so tudi za v vazo

Cvetovi pelargonij nas lahko očarajo ne le v rdeči in svetlo rožnati, temveč tudi v močni rožnati, lila, vijoličasti, lososovi, beli in celo v dveh ali več barvah hkrati. S svojimi raznolikimi cvetovi pelargonije blestijo ne le v koritih, temveč tudi v loncih, zabojih, na gredah, morda še niste vedeli, da se odlično obnesejo tudi kot rezano cvetje. Ker te cvetoče rastline neutrudno tvorijo nove in nove cvetove od pomladi do jeseni, jim zlahka tu in tam odrežete cvetne stebla, ki jih uporabite za dekoracijo. Pravzaprav jih to spodbuja k še bogatejšemu cvetenju.

Za mir in refleksijo

Ko zgodaj zjutraj ali tik preden se zvečeri opazujemo, kako svetloba prehaja skozi liste in cvetove, lahko začutimo poezijo prostora. Cvetje, ki se nežno pozibava v vetru, simbolizira nežnost in stabilnost hkrati. Ob urejenih balkonih in terasah, kjer se pelargonije in drugo balkonsko cvetje združujejo v harmonično kompozicijo, se lahko ustavimo in prisluhnemo miru, ki ga prinaša narava. To je kraj, kjer lahko najdemo svoj prostor za počitek in refleksijo.

Fotografije: Pelargonium for Europe