Rastline so zelo dobrodošle v naših domovih, a včasih nam za njihovo skrb zmanjka časa. Predstavljamo tiste rastline - cvetoče in necvetoče - ki bodo uspevale, čeprav nanje kdaj pa kdaj pozabite.

Čopaste zelenčice

Zelenčice zlahka prepoznamo po njihovih tankih, zeleno-belih listih, ki elegantno visijo s posode. Potrebujejo zelo malo vode, rastlina pa vas bo na zalivanje opozorila sama – ko se ji bodo listi malenkost povesili.

Potos

Potos je kralj sobnih rastlin, saj lahko njihovi listi obraščajo pokončno oporo ali pa elegantno visijo ob robu omare. Prilagodijo se vsem razmeram – uspevajo tako na direktni kot na indirektni svetlobi, z obilico vode ali v suši.

Foto: Pixabay

Taščin jezik

Taščin jezik je ena najodpornejših rastlin, saj je sposobna preživeti tako rekoč v vseh svetlobnih razmerah in potrebuje tako malo vode, da lahko na zalivanje mirno pozabite tudi za nekaj tednov. Pravzaprav je slabše, če jo zalivate preveč! 

Foto: Unsplash

Aloe vera

Aloe vera, znana po svojih številnih zdravilnih lastnostih, uspeva v suši. Dovolj je, če jo rahlo zalijete dvakrat na mesec. Tako kot taščin jezik tudi aloja ne mara obilnega zalivanja. 

Foto: Pixabay

Kaktusi

Kaktusi ne potrebujejo obrezovanja ali stalnega zalivanja – dovolj je, da jim enkrat tedensko namenimo nekaj kapljic vode in jih postavimo na sončno mesto. Tako preprosto je!

Foto: Pixabay

Kaj pa cvetoče rastline?

Če želite okrasiti balkon ali okensko polico z rastlinami, ki vas bodo razveseljevale s cvetjem, vseeno pa se ne morete obvezati k njihovemu vsakodnevnemu zalivanju, vam priporočamo naslednje cvetlice:

Pelargonije

Pelargonije ne gredo nikdar iz mode. Kupimo jih lahko v številnih barvnih odtenkih, njihova nega pa je vse prej kot zapletena. Le z zalivanjem ne pretiravajte in poskrbite, da bodo postavljene na dovolj sončno mesto.

Foto: Unsplash

Tilandsije

Ta čudovita cvetoča rastlina, ki spada v družino bromelijevk, ne potrebuje posebne nege za pravilen razvoj. Dovolj je, da jo postavite na temperaturo med 15 in 25 ºC in jo enkrat na teden zalijete s pršilko.

Foto: Pixabay

Afriška vijolica

Je sobna rastlina, ki potrebuje malo svetlobe. Njena vpadljiva vijoličasta barva osupne vsakogar, njena nega pa je popolnoma preprosta. Potrebujejo zmerno zalivanje, a ne prenesejo odvečne vlage pri koreninah.

Foto: Unsplash

Kalanhoja

Kalanhoja je idealna sobna rastlina, znana tudi kot vedno cvetoča lepotica. Zalivajte jo zmerno in poskrbite, da je ne bo zeblo, saj kot rastlina, ki izhaja z juga Afrike, ni prilagojena na mraz.

Foto: Pixabay

Zvončica

Zvončica izhaja iz Italije in je sobna rastlina, ki lahko polepša vsak kotiček vašega doma. Ne potrebuje pogostega zalivanja, vendar ne smete dopustiti, da se njena prst izsuši.

Foto: Unsplash