Mansardna stanovanja imajo nekaj, kar jim daje poseben čar. Zanimivo je, da prav njihova specifična prostorska zasnova v ljudeh zbuja kreativnost, zaradi katere nastajajo najbolj domiselne bivanjske rešitve. Z nekaj načrtovanja in malo iznajdljivosti se mansardno stanovanje hitro spremeni v svetli in prostorni raj pod nebom. Preverite, katere so tiste lastnosti mansarde, ki jih je dobro upoštevati, da bo prostor kar najbolje izkoriščen, bivanje pa prijetno in zdravo.

Izkoristimo volumen
Dvoetažno podstrešno stanovanje ima v galeriji urejen delovni kotiček z razgledom na strehe Novega mesta. Več o tem belem interierju si preberite na povezavi. Fotografija: Peter Plantan

Prostor pod streho ima praviloma velik volumen, kar je kot nalašč za ustvarjanje večjih in odprtih ambientov. Kadar je osrednji bivalni del odprt vse do slemena, deluje bolj zračno in bolj lahkotno. V primerjavi z enako velikim prostorom, kjer so stropi na standardni višini 2,60 metra, imamo v odprti mansardi občutek večje prostornosti in se v njej počutimo bolje. Pogosto lahko volumen pod poševnino strehe še dodatno izkoristimo in v njej uredimo galerijo za delovni, bralni ali igralni kotiček.

Zajemimo svetlobo z veliko žlico
Spanje pod zvezdami je možno le v podstrešnem stanovanju. Fotografija: Pinterest

Prednost mansardnih stanovanj je, da lahko s strešnimi okni, nameščenimi pod kotom, zajamemo več svetlobe kot z vertikalnimi fasadnimi okni. Obenem imamo pri načrtovanju položaja oken precej svobode, saj je za lovljenje svetlobe na voljo celotna streha, vse do slemena. Če je pri tem kak dvomljivec pomislil na nepraktičnost oken izven dosega, je tu rešitev: električno odpiranje oken.

Vidna strešna konstrukcija
Mansardno stanovanje z gosto strešno konstrukcijo je bilo za arhitekte še poseben izziv. Več o tej čudoviti prenovi v Zgornjih Grojah lahko preberete na povezavi. Fotografija: Tomaž Ebenšpanger

Dom je kraj vsega, kar nam je lepo in kar v nas zbuja prijetne občutke. Vidna strešna konstrukcija je vizualni element, ki naredi mansardo še posebej zanimivo. Morda tudi zato, ker je les naraven material, ki nas spominja na drevesa – in bivališča v drevesnih krošnjah.

Stebri kot popestritev
Obiskali smo očarljivo podstreho, preobraženo v ženstveno stanovanje. Gosto posejani leseni podporniki v ambient vnašajo naravni element. Več o mansardnem stanovanju preberite na povezavi. Fotografije: Velux

Nosilne stebre v mansardnih stanovanjih lahko uporabimo kot gradnike, med katere vpnemo pregradne zidove, lahko pa iz stebrov naredimo ambientalno popestritev.

Izkoristimo nizek parapet
Nizek parapet je lahko tudi knjižna polica, garderobna omara ali pa globji kuhinjski pult. Fotografija: Pinterest

Skorajda ni stanovanja, kjer bi bilo shranjevalnih prostorov preveč. Zimska oblačila, odeje, potovalke, posteljnina, stare slike in spominki, od katerih se ne moremo ločiti … Vse to so manjše ali večje drobnarije, ki jih je treba nekam pospraviti. V ta namen lahko izkoristimo prostor pod nizkim parapetom, ob katerega umestimo shranjevalne police in zaprte omarice. Tudi v kuhinjah, v katerih lahko ustvarimo nekoliko globlji delovni pult, bodo omarice za shranjevanje posod več kot dobrodošle.

Več informacij: Velux