Mansardno stanovanje v Domžalah prekipeva od unikatnosti, ki jo je v glavnem zakrivil kar mlad lastnik Gašper, mojster obdelave lesa. Iz njega je za potrebe svoje družine, ki jo sestavljata še žena Maja in hčerka Amelie, ustvaril tako imenitno opremo, kot je ne vidimo nikjer drugje.

Gašper je že od nekdaj imel željo, da bi na podstrešju hiše staršev ustvaril stanovanje. V glavi je tako že dolgo točno vedel, kako bi mansardno stanovanje izgledalo, v mislih je že imel razporeditev prostorov, kje bi bili umeščani dnevna soba in spalnica. Kot pri mnogo mladih družinah pa je bila odločitev za bivanje doma tudi finančne narave, saj si je njegova družinica za enak denar lahko privoščila večjo kvadraturo, kot bi jo dobila, če bi šli v nakup stanovanja drugje.

Je bilo pa začetno stanje, iz katerega sta Gašper in Maja začela graditi svoj dom, povsem golo. Vse, kar je sestavljalo 135 m2 veliko podstreho, so bile opečne stene, neizolirano ostrešje in neobdelana tla, poleg tega nihče od njiju ni imel izkušenj z gradnjo, saj se Gašper ukvarja z oblikovanjem lesenih izdelkov, Maja, Miss Slovenije 2016, pa pluje v zobozdravstvenih vodah.

A vseeno sta se izziva lotila pogumno. Estrihe so nadomestili z novimi, ostrešje in zunanje stene primerno izolirali, stene ometali. Opečnato steno, ki je delila prostor, so prestavili in jo umestili tako, da danes deli spalni in bivalni prostor. V predsobi, kjer je bilo nekoč stopnišče, so le tega zazidali in uredili ločen vhod ter tako pridobili sobo za shranjevanje čevljev in oblek. Inštalacije in gradbena dela sta zaupala zunanjim izvajalcem, pod notranjo opremo, ki je pika na i domovanju, pa se je podpisal Gašper sam – postopoma, premišljeno, kos za kosom …, zato je trajalo kar nekaj časa, da sta prostore napolnila s pohištvom.

»Midva sva se v bistvu vselila, ko je bil notri parket in vse prebeljeno. Z jogijem na tla, v škatlah. Potem sva pa postopoma opremljala. Rabila sva vse skupaj eno dobro leto, kar se tiče notranje opreme,« pripoveduje Maja.

Les za mizo je Gašper denimo kupil od kmeta, ki je imel iz njega v obliki dveh plohov narejen vhod v štalo, ga dobro osušil od gnojnice in blata ter čez nekaj časa izdelal imenitno mizo z veliko dodano vrednostjo. Tako kot sicer pri svojem delu, je pri oblikovanju mize in ostali kosov stavil na organske linije, ki nam padejo v oči tudi pri markantnem kopalniškem pultu in manjšim delovnim kotičkom v kotu jedilnega prostora, ki ga Gašper uporablja kot domačo pisarno. Mizica je višja od preostalega pohištva, s čemer je lastnik pridobil na prostoru.

Kuhinja je plod skupnih idej. S ploščicami v antracit barvi sta vzpostavila kontrast z belimi stenami v stanovanju in kuhinjskimi elementi. Na Gašperjevo željo sta kuhinjo opremila z dvokrilnim ameriškim hladilnikom, saj ima veliko prostora za shrambo živil in prihrani hojo v shrambo. Kuhinja je zasnovana v obliki črke U, kar ustvarja velik delež delavnih površin in zagotavlja maksimalen izkoristek danega prostora.

V dnevni sobi ob nizu strešnih oken in pravi svetlobi leseni unikati resnično lepo zasijejo. Prostor je zračen, svetel, v njem kraljuje tudi gugalnica, ki jo najraje uporablja najmlajša članica družine, stene pa so okrašene s številnimi fotografijami.  

»Ja, meni se zdi, da morajo biti v domu neki spomini, ki sva jih skupaj doživela. Pa tudi zelo imava oba rada take estetske fotke,« meni Gašper.

Iz velikega bivalnega prostora vrata vodijo v otroško sobo, manjše stranišče, predsobo in v glavno kopalnico. V severnem delu hiše se nahaja spalnica z garderobnim delom v petrolej odtenku in je brez vrat, tako lahko tudi s hodnika občudujemo razgled skozi veliko panoramsko okno.

»To je najboljša kinodvorana. Predvsem zjutraj, ko vzameva Amelie, se vsi lepo usedemo na kavč, spijemo kavico in gledamo prečudovit vrt,« zaključuje Maja.

Fotografije: Arhiv lastnikov, Mateja Košir