Navdihujoči trendi, ki vas gledajo s sten

Ste kdaj vstopili v prostor, kjer so vas presunile slikovite tapete, potem pa pomislili na domače bele in prazne stene? S tapetami lahko pričaramo slikovite zgodbe, le izbrati je treba takšne, s katerimi dosežemo želen učinek.

0
tapete heimtextil

V primerjavi z zahodno Evropo smo Slovenci precej sramežljivi in celo dolgočasni, ko gre za uporabo tapet. Zadnja leta smo pri snovanju prostorov marsikje zatavali v čistino, skoraj sterilnost. Vse prevečkrat ohranjamo belino sten. A kjer je praznina, se vselej ponuja tudi priložnost, da vznikne nekaj novega. Na letošnjem sejmu Heimtextil v Frankfurtu smo poiskali drzne in zapeljive, pa tudi ljubke in pomirjajoče tapete, ki lahko v hipu spremenijo dom.

Geometrija in domišljijski svet

Od krogov in trikotnikov do avtentičnih trapezov in paralelogramov – geometrija je mnogim bila vir navdiha zlasti v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Ker je preprost zabavna! Tako so v podjetju Arte s sedežem v Belgiji pripravili kolekcijo Flavor Paper for Arte, ki zajema najrazličnejše vzorce. Ponujajo dinamičen vzorec Highway 66, pa Brasilia z rdeče-srebrnimi kontrasti in retro pridihom. Sharp Descent poskrbi za modro-srebrni prefinjen sijaj. Omenimo še kolekcijo Moooi – ta med drugim navduši z domišljijsko džunglo.

Pomirjajoč orientalski pridih

V švedskem podjetju BoråsTapeter so kot novost ponudili umirjene tapete z vzorci rajskih ptic in v dizajnu poiskali navdih na skrivnostnem Orientu. Čeprav Skandinavci veljajo za najsrečnejše prebivalce planeta, si očitno tudi oni kdaj pa kdaj želijo biti drugje, kot so v resnici.

Barvasti trikotniki in rastline

Se spomnite, kako smo nekoč s pečatnikom iz krompirja, na katerega smo nanesli barvo, potiskali papir? Na videz podoben potisk, le da v pravilnih geometrijskih oblikah, ponuja nemško podjetje Rasch. Kot zanimivost naj povemo, da Rasch v svojem naboru ponuja kakšnih 6000 različnih tapet. Pri njih smo opazili tudi zelo decentne vzorce, ki prostoru vdahnejo pomirjajoč utrip. A tudi rastlinskega sveta niso zaobšli.

Strast do potovanja

Bi radi imeli svet na dlani? Pa si ga omislite na steni! S tapetami iz zbirke Traveller, ki ga v svoji zbirki ponuja švedska blagovna znamka MR Perswall, bodo stene zaživele v raznolikosti in veselosti različnih kultur. In upodobitev zemljevida sveta. S takšnimi tapetami lahko na preprost način izrazite svojo strast do potovanj.

Z mislijo na najmlajše so si pri MR Perswallu dali duška tudi pri snovanju tapet za otroške in mladinske sobe. Slikovit gozd v črno-belem potisku omogoča najmlajšim, da se z barvicami ali flomastri lotijo poslikavanja beline. Kasneje, ko jih bo minilo do slikanja po stenah, pa si lahko omislijo cvetočo romantiko v otroški sobani.

Naravno in galantno

Belgijski Omexco je pripravil spektakularno predstavo s kolekcijo Aruba. Tapeta je stkana iz pristnih naravnih materialov: lanene preje, vodne lilije, rafije in ekoloških netkanih stenskih oblog. V njej se zrcali poezija narave: barve karibskega morja ali, če je kdo bolj privržen umirjenim tonom, zgodbe peščenih sipin, s katerim se poigravajo vetrovi.

Kolekcija Gala, kot so poimenovali novo serijo elegantno potiskanih tapet, pa prikazuje velike baročne svetleče se vzorce, ki vidno oplemenitijo interier.

Botanični optimizem

Britanci so v londonskem Cole & Son pripravili optimistično botanično kolekcijo. Očitno jim tradicija veleva, da urejen vrt in prav takšne tapete človeka razvedrijo.

Pripravili so tudi sodobno zasnovano kolekcijo Contemporary Restyled. V njej predstavljajo ikonične vzorce in priljubljene motive iz bogate zgodovine blagovne znamke, ki so jim vdahnili novo življenje. V tej kolekciji so na novo zaživeli palmovi listi in flamingi.

Eklekticizem in tropska očarljivost

V belgijskem podjetju Grandeco smo med novostmi opazili kolekcijo Clarence, ki ponuja široko paleto eklektičnih motivov, prefinjenih barvnih kombinacij in privlačnih detajlov. Združuje modernost in klasiko, nevtralnost in živahnost, preprostost in razkošnost boemskega …

Kolekcija Myriad pa prinaša tropsko očarljivost, ki so jo v nekaterih primerih pogumno združili s pasteli.

Poleg velikih še majhne

Podjetje Komar iz Nemčije proizvaja fenomenalne fototapete, čisto po meri prostora. Te so tako pristne in očarljive, da gledalca ali stanovalca popeljejo v najrazličnejše svetove – na plaže, v planine, med tropske rastline, v domišljijske pokrajine … Kot novost so si letos omislili še manjše tapetne motive, uokvirjene kot slike, da z njimi prostor še bolj zaživi.

FOTO: Arte International, BoråsTapeter, Rasch, MR Perswall, Omexco, Cole & Son, Grandeco, Komar

Prejšnji članek15+ najlepših podzemnih hiš
Naslednji članekGood design Chicago Awards: Prestižna nagrada za Intra lighting
Novinarka in ljubiteljska fotografinja. Privlačijo jo edinstveni ambienti in predmeti, ki se jih je dotaknila vešča obrtniška roka. Rada odkriva vrtove, v katere je vtkana čarobna zgodba lastnikov. Nima televizije, zato pa polno knjig in barvit balkon.
0 komentarjev
Inline Feedbacks
Poglej vse komentarje