Črno beli kontrast in presenetljivi detajli. Tako bi lahko na kratko opisali stanovanje, ki je bilo prej le prazno podstrešje.

Na podstrešju enodružinske hiše, ki je bilo dolga leta le delno dokončano in večinoma namenjeno hrambi raznolike šare, se je lastnik odločil urediti domovanje po svojih željah. Dela so obsegala menjavo strehe, postavitev ločenega zunanjega vhoda, rušenje predelne stene in odpiranje tlorisa, vgradnjo nekaj strešnih oken in panoramske stene ter opremljanje s šik pohištvom.

Mansarda pred in med prenovo

Estetika na prvem mestu

Stanovanje je opremljeno v večni črno-beli kombinaciji, ki je dopolnjena z barvnimi detajli. Lastnik je projekt opreme zasnoval po svojih željah, izvedbo pa prepustil izkušenim izvajalcem. 

Kot osrednji kos stanovanja je gotovo obojestranski kamin, viden z vseh strani, ki pozimi dogreva prostor. Zanj se je lastnik odločil že v začetku snovanja tlorisa in ga načrtoval ob nosilnem stebru sredi dnevnega prostora. Ob strani ima vgrajeno vinsko vitrino, ki pod seboj skriva tudi skladovnico drv. 

Podobno je premišljena tudi vgradna kuhinjska napa. Da s svojim izgledom ne bi kazila minimalistične kuhinje, je prekrita s steklenim panelom na preprostih vodilih.

Da mansardno stanovanje ne bi bilo pretemno, je dodatno osvetljeno še s strešnimi okni. Zaradi visokega kolenčnega zidu so okna na električno odpiranje, kar pomeni, da se lahko zračenje prostora tudi avtomatizirata. Stanovanje se tako lahko prezrači na primer tudi tedaj, ko nikogar ni doma.

Vsa dela – od menjave strehe pa do zadnjega detajla notranje opreme – so bila izvedena v dveh letih in pol.

Fotografije: Lara Romih

360° ogled

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA

Post from RICOH THETA. - Spherical Image - RICOH THETA