Odslužene avtomobilske gume zavzamejo veliki delež med odpadki, mnogokrat pa nenadzorovano pristanejo kar v okolju. Po drugi strani pa jih izvrstno lahko reciklirate in spremenite v najrazličnejše uporabne predmete za dom in njegovo okolico.

Kmalu bo napočil čas dolgih vrst pri vulkanizerjih, ki bodo menjavali letne pnevmatike za zimsko različico. In kaj se bo zgodi z odsluženimi gumami?

Čeprav jih ni težko predelati in obnoviti, jih po nekaterih ocenah recikliramo le okoli 7 odstotkov, nekaj se jih porabi kot gradbeni material ter na področju graditve cest. V ta namen se meša asfalt z gumeno maso, rezultat pa je cestišče, ki je bolj trpežno od samega asfalta in potrebuje tudi manj vzdrževanja.

Še vedno pa veliko odsluženih gum pristane na črnih odlagališčih, kar je velik okolijski problem, saj se debela gumena masa le počasi razgrajuje. Zakaj torej gum ne bi raje uporabili za kaj koristnega? Na primer jih spremenili v mizico ali sedeže, v gugalnico ali posteljo za hišnega ljubljenca? Polovica gume je lahko tudi imenitno stojalo za odlaganje časopisov ali pa iz nje nastane stenska ura.

V galeriji vam ponujamo najrazličnejše ideje za predelavo gum, še prej pa preverite nasvete, na kaj morate paziti pri njihovem recikliranju.

Nujna opozorila
  • Prva stvar, na katero velja opozoriti, je ta, da gum, ki jih nameravate reciklirati, ne puščajte na nepokritem dvorišču ali vrtu. Komarji namreč obožujejo gume in jih uporabljajo kot prostor za razmnoževanje, saj se v njih ustvarijo ob dežju majhne lužice, ki so glavni življenjski prostor tigrastim komarjem, prenašalcem bolezni. Zato gume nujno shranjujte v pokritem prostoru, dokler se ne odločite, kaj točno boste z njimi.
  • Nadalje morate vedeti tudi to, da stare pnevmatike niso primerne za gojenje zelenjave. Ena od sestavin v gumi je namreč kadmij, ki ga proizvajalci dodajajo zaradi ohranjanja barve. Gre za strupeno kovino, ki jo zelenjava, sploh krompir, zelje, solata in korenje, vsrkava v različnih količinah. V gumah, ki jih boste spremenili v sadilne posode, torej gojite le okrasne rastline.
  • Sicer pa za recikliranje raje uporabite čim bolj stare gume in ne tistih, ki jim je pravkar potekel rok trajanja. Starejše gume so imele več časa, da so oksidirale in sprostile iz sebe večino škodljivih kemikalij, zato so tudi nenevarne vašemu zdravju.

Fotografije: Pinterest