Na Južnem Tirolskem je zrasla čudovita lesena hiša, ki se ponaša s slikovito lego ob robu gozda in razgledom na veličastne vrhove Dolomitov. Hiša, sodobna interpretacija tradicionalne alpske arhitekture, je delo italijanskega arhitekturnega studia Perathoner Architecture, navdihujoča pa ni le njena zunanjost, temveč tudi notranjost.

V mirni vasici Armentarola, v občini Badia na Južnem Tirolskem, najdete čudovito hišo, ki ni privlačna le zaradi svoje lokacije, temveč tudi arhitekture. Zrasla je na mestu, kjer je prej stala stara alpska koča iz 70. let minulega stoletja, ki ni bila več primerna za obnovo, zato so lastniki sklenili, da na njenem mestu postavijo rekonstrukcijo. Z željo, da bi združili sodobne bivanjske standarde z energetsko učinkovitostjo in trajnostjo.

Nalogo so zaupali arhitektom studia Perathoner Architecture, ki so po zgledu lokalne stavbarske tradicije formo razdelili na delno potopljeno pritličje in previsno zgornje nadstropje z lesenim okvirjem. Ta oblikovalski koncept novogradnjo harmonično staplja z lokalno arhitekturno tradicijo in okoliško krajino. Tako fasade kot streha odsevajo gradbeno dediščino regije in se materializirajo v sodobni interpretaciji alpske arhitekture z značilnim oblikovalskim jezikom.

Tako fasadna lesena obloga kot strešne skodle odražajo uporabo naravnega južnotirolskega macesnovega lesa. Betonske stene bogati beli dolomitski kamen, ki so ga na kraju samem natančno obdelali ter tako poskrbeli za edinstveno teksturo. Poleg uporabe lokalnih materialov, kar je eden izmed pogojev trajnosti, objekt ponuja tudi vrhunsko energetsko učinkovitost.

Tudi notranjost je delo omenjenih italijanskih arhitektov, ki so tako kot v eksterierju tudi tu sledili viziji lokalnih in naravnih materialov. Stenske obloge in tlak so iz lokalnega hrasta ter sicer sodobni zasnovi, vdahnejo kanček domačnosti in topline.

Hišo sestavlja podzemna klet, kamor so umestili garažo za avtomobile in kolesa, od tod pa je dostop do zgornjih stanovanjskih etaž z bivalnimi prostori. V drugi etaži so dnevni prostori, kot so kuhinja, jedilnica in dnevna soba, medtem ko so v zgodnjo etažo arhitekti umestili spalne prostore in celo savno, ki daje piko na i temu alpskemu zatočišču. 

Fotografije: Aldo Amoretti