Vabljeni na vznemirljivo popotovanje z oddajo Ambienti vsako soboto ob 14.30 na RTV SLO 1. Ponovitve oddaje si oglejte na RTV SLO 2 ob nedeljah ob 16.30 in ob četrtkih ob 21.30.

Zagotovo se kdaj na večernem sprehodu radovedno ozrete v soj svetlobe, ki iz notranjosti stanovanj ali hiš nežno pronica skozi okna in vam odstira delček zgodbe, ki se tisti hip odvija za štirimi stenami. Najprej uzrete barvo na steni. Morda zagledate ljubke obline lestenca v spalnici ali rob veličastne omare v dnevni sobi, nenavadno uro nad vrati, police knjižnega regala, ki se šibijo pod težo knjig, medtem ko pajek na robu okenskega okvirja plete srebrno mrežo. Za hip zaplapola zavesa in nenadoma velika senca ugasne luč ali z glasnim ropotom spusti roleto … Konec predstave? Kje pa.

Ekipa oddaje Ambienti sporoča, da se predstava šele začenja.

Arhitektura za vse čute

7. oktobra na male zaslone prihaja četrta sezona Ambientov, prve slovenske avtorske oddaje, ki odpira vrata v slovenske hiše in stanovanja, vas popelje skozi slikovite vrtove, razkriva poslovne prostore in javne objekte, ki so zanimivi zaradi svoje domiselne zasnove, nenavadne umeščenosti v okolje, drzne opreme, izvirnih idej in premišljene prenove. V sklopu 12 oddaj boste skupaj z voditeljem Dejanom Pevčevičem in številnimi slovenskimi arhitekti, strokovnjaki za gradnjo in opremljanje ter lastniki stanovanj in objektov odkrivali edinstvene ambiente. Izvedeli boste, da ni pomembno zgolj to, kakšne so stavbe in prostori na pogled, temveč da je ključno tudi, kakšni so prostori na dotik, kakšen zvok imajo, kako dišijo in zlasti, kako jih doživljajo njihovi stanovalci in uporabniki.

Višje, globlje, dlje

Slavni švicarsko-francoski arhitekt Le Corbusier je nekoč zapisal, da človek gleda arhitekturno stvaritev z očmi, ki so meter in sedemdeset centimetrov od tal. Z oddajo Ambienti, ki je najbolj gledana oddaja v času predvajanja, bodo vaše oči videle še veliko višje, globlje in dlje. Spoznali boste, da tudi stene izpričujejo dragocene zgodbe preteklosti, se soočili z zgledi dobre prenove, raziskovali mikavno sodobno gradnjo, izvedeli, kako prihraniti pri gradnji ter pridobiti subvencije za energijsko učinkovito obnovo stavb. Ekipa Ambientov vas bo popeljala skozi vse prostore objektov, jih odstirala od tal do stropa, vas marsikdaj ponesla tudi čez strehe hiš, da boste lahko iz ptičje perspektive občudovali navdihujoče slovenske vrtove, ki jih za vas odkrivata Stane Sušnik in novinarka revije Naš dom Jasna Marin.

Vas zanima več? Po oddaji preklopite še na spletno stran!

Televizijsko oddajo vsebinsko spremlja in dopolnjuje tudi spletna stran www.tvambienti.si, kjer najdete arhiv oddaj Ambienti iz minulih sezon. Na spletni strani boste našli odgovore na številna vprašanja v zvezi z gradnjo, adaptacijo in opremljanjem, se potegovali za lepe nagrade in se za piko na i virtualno sprehodili po prostorih, posnetih s 360-stopinjsko kamero.