Mansardno stanovanje, poimenovano Al Moret, je nedavno dokončan projekt arhitekturnega studia ovre.design, v katerem delujeta Giulia Delpiano in Corrado Conti. Nahaja se v stavbi, ki je bila zgrajena v zgodnjem 20. stoletju kot hotel v italijanski dolini Trentino, vodila pa ga je Maria Moretta. Hotel je v njeni lasti ostal do leta 1975, ko ga je kupil sedanji lastnik in ga preuredil v objekt s prostornimi stanovanji.

Značilne elemente prvotne zgradbe sta arhitekta vključila v vsako stanovanje, med katerimi najbolj izstopa ravno mansardno. Veliko je 90 m2 ter že na prvi pogled simbol razkošja, elegance in oaza intime, v njem je takoj opaziti pozornost, ki sta jih arhitekta namenila detajlom.

Stanovanje je opremljeno v gorskem duhu, z naravnimi materiali, značilnimi za lokalno okolje, na primer z lesom in kamnom, ter interpretiranimi na zelo sodoben, moderen način. Sicer pa je razdeljeno na dva dela, na odprt prostor spodaj in medetažo. Pri tem so v odprtem pritličju kuhinja, jedilnica z osrednjo mizo in bivalni del s kaminom ter sedežno garnituro, ki se lahko raztegne v ležišče. Na dnevno sobo mejita še glavna spalnica z oblazinjeno posteljo Bonfante in glavna kopalnica z antracitno keramiko, za goste je na voljo manjša kopalnica, ki služi kot servisni prostor.

V medetaži, do katere vodijo lesene stopnice s stekleno ograjo, je prijeten študijski kotiček s pisalno mizo in knjižno omaro ter dodaten spalni prostor. Nad njim in tudi sicer v podstrešnem delu za dovolj svetlobe skrbijo na novo vgrajena strešna okna, površine iz dvojnega jedkanega stekla pa za dovolj zasebnosti.

Mansarda Al Moret je projekt, v katerem je studiu ovre.design še enkrat uspelo izraziti svojo ustvarjalnost, ki združuje tradicijo alpske arhitekture in estetiko sodobnega sloga.

Arhitektura: ovre.design 

Fotografije: OGS PR