Nič ne daje takšnega blagodejnega občutka, kot gretje ob kaminu in uživanje v vroči skodelici kave ali čaja. Že stoletja predstavlja kamin osrednjo točko doma, v prostor prinaša domačnost, je magnet za oči, hkrati pa lahko tudi funkcionalen način za ogrevanje prostora v zimskih mesecih. Ker je kaminov veliko vrst in oblik, pa je pred nakupom treba dobro razmisliti, kakšen bi bil za vas najprimernejši. Pretehtajte naslednjih 10 točk:

1. Prednosti vgradnje kamina

Preden se odločite za naložbo v kamin, je pomembno razumeti vse prednosti, ki jih ta prinaša. Kamin ne da vašemu domu le prijetnega ambienta, ampak lahko tudi izboljša estetsko privlačnost bivalnega prostora. Poleg tega lahko služi kot učinkovit vir ogrevanja, kar zmanjša stroške energije v hladnejših mesecih, ter je odlična osrednja točka za družinska srečanja ali romantične večere.

2. Ocenite svoj življenjski slog in velikost nepremičnine

Ko gre za dodajanje kamina v vaš dom, so vaše potrebe, življenjski slog in velikost nepremičnine pomembni dejavniki, ki jih je treba oceniti. Pomislite, kako pogosto boste uporabljali kamin in kakšna je vaša dnevna rutina. Potrebujete tudi primeren prostor zanj. To so najosnovnejši temelji, na podlagi katerih boste lahko izbrali ustrezen kamin, ki ne bo samo izboljšal ambienta vašega doma, ampak bo izpolnil tudi vse vaše potrebe.

3. Kakšen kamin bi bil pravi za vas?

Poznamo tri vrste kaminov, in sicer prostostoječe kaminske peči, sistemske kamine in vgradne kamine.

  • Prostostoječe kaminske peči so končni izdelek in omogočajo najmanj možnosti za oblikovanje. So cenovno najbolj dostopne in hitro vgrajene – potreben je priklop na dimno tuljavo ter dovod zraka in s tem je peč pripravljena za uporabo.
  • Sistemski kamini so kamini »na ključ«, sestav kaminskega vložka in obloge, oblika kamina je določena. Omogočajo nekaj možnosti za oblikovanje, saj je končna obdelava obloge v vaših rokah – lahko ostane v videzu vidnega betona ali pa se izvede oplesk, lepljenje kamna, keramike ipd. Na voljo je veliko različnih oblik in konceptov sistemskih kaminov – od kaminov za vzdušje, akumulacijskih do toplovodnih kaminov.
  • Zadnja vrsta kamina so vgradni-klasični kamini, kjer imate proste roke glede oblike kaminske obloge in izbire oblike zasteklitve, zato ta vrsta kamina ponuja največ možnosti za uresničenje individualnih želja. Izbirate lahko oblogo do stropa ali znižano oblogo, oblogo z nišami, organsko obliko ipd. Izvedbo vgradnega kamina je najbolje zaupati strokovni ekipi monterjev. Cenovno je ta vrsta kamina najdražja, vendar je končni izdelek narejen čisto po vaših željah.
V kaminih IMAG so združeni kakovostni kaminski vložki in materiali za obzidavo kamina.

4. Kaj pričakujete od kamina?

Odgovor na to vprašanje določa izbiro ustrezne kaminske peči oziroma kaminskega vložka s primerno kaminsko oblogo, odvisno od želenega učinka, pogostosti kurjenja in velikosti prostora, ki je namenjen kaminu. Vaš novi kamin ima lahko ambientalno vlogo, ko s prasketanjem ognja ustvari posebno vzdušje v prostoru, lahko poskrbi za dogrevanje v prehodnih obdobjih ali pa se uporabi kot samostojen vir ogrevanja. Če si želite kamina kot ogrevalne naprave, lahko izbirate med različnimi akumulacijskimi zasnovami kamina, odvisno od želenega učinka, pogostosti kurjenja in velikosti prostora, ki je namenjen kaminu.

5. Kje bo kamin stal in kakšna bo njegova zasteklitev?

Prostor pogosto že kar sam narekuje in določa obliko kamina, lahko pa tudi sami izberete, ali vam je ljubša ravna, kotna, tristranska ali tunelska zasteklitev. Prav tako so na voljo različni formati zasteklitev: od klasičnih, bolj kvadratnih oblik do sodobnejših, bolj podolgovatih oblik zasteklitve. Nenazadnje pa izbirate tudi način odpiranje vratc vašega kamina, in sicer dvižno ali krilno odpiranje. Vsaka vratca z dvižnim sistemom imajo omogočen tudi dostop za čiščenje, običajno z možnostjo krilnega odpiranja stekla.

6. Ali imate ustrezen dimnik in zagotovljen dovod zraka?

Vsak kamin za svoje delovanje potrebuje odvod dimnih plinov skozi dimnik v zunanjost in dovod zunanjega zraka. Kaminski vložki imajo različne zahteve glede potrebnega preseka dimnika (pri kaminskih vložkih je to običajno Ø180 ali Ø200 mm, pri samostoječih pečeh Ø150 mm), hkrati pa na dimenzioniranje dimne tuljave vpliva tudi efektivna višina dimnika, tj. višina od dimniškega priključka do vrha dimnika. Pri izbiri ustreznega preseka dimnika vam pomagajo pri podjetju Kamini IMAG Ambient s pomočjo izračuna vleka dimnih plinov glede na izbran kaminski vložek in vašo situacijo.

Kaminski vložki za gorenja lesa potrebujejo kisik. Za delovanje kamina (gorenje) je treba urediti zajem zraka od zunaj. S tem je zagotovljeno delovanje kamina neodvisno od zraka v prostoru in onemogočeno uhajanje dima v prostor. Vse to se izvede s kanali za dovod zraka, ki so lahko v tlaku ali vertikalno, odvisno od možnosti v vašem objektu. Za kaminske vložke običajno zadostuje zračnik Ø150 mm, za samostoječe peči pa Ø100 mm. Možne so tudi izvedbe pravokotnih zračnikov, kjer se z višino prilagajajo prostoru v estrihu (za kaminske peči običajno 250 x 60 mm). Najprimernejšo rešitev za izvedbo dovoda zunanjega zraka vam pri podjetju Kamini IMAG Ambient svetujejo ob ogledu na vašem objektu.

7. Kako je treba pripraviti tla?

Zaradi toplote, ki nastane ob uporabi kamina, in zaradi skupne teže vložka ter obloge in posledično obremenitve tal pod kaminom nista dovoljena talno gretje ali mehka izolacija. Ustrezno pripravo tal priporočamo v območju pod kaminom in tlorisno še dodatnih 10 cm okoli kamina.

8. Kakšna bo končna podoba vašega kamina?

Kamin naj bo usklajen z izbranim notranjim slogom opreme. S pravo izbiro materiala kaminske obloge (oplesk, kamen, keramika, mizarska obloga, pločevina …) lahko ustvarite klasičen, rustikalni ali sodoben kamin. Ker je izbira kaminskih oblog pestra, boste zagotovo našli takšno, ki popolnoma dopolnjuje vaš osebni slog.

9. Redno vzdrževanje 

Kamin je lahko popoln dodatek za vsak dom, vendar je pomembno vedeti, da tako kot vsaka druga ogrevalna naprava potrebuje redno vzdrževanje, ki je ključno za njegovo učinkovito in varno delovanje. Z rednimi servisnimi pregledi in čiščenjem dimnika boste desetletja dolgo lahko uživali v toplini in lepoti svojega kamina.

10. Strokovno načrtovanje in vgradnja

Ko gre za naložbo v kamin, je pomembno, da izberete zaupanja vrednega strokovnjaka, ki vas bo vodil skozi postopek nakupa in vgradnje kamina. Pri podjetju Kamini IMAG Ambient vam pomagajo pri izbiri kamina in njegovi montaži. Pokličete jih lahko na 051 635 635 ali jim pišete na info@imag.si.

Sponzorirana vsebina