»Unikatna dela za unikaten dom,« se glasi napis na strani znamke CraftKaroo, ki dobro zajame vizijo makramejev izpod rok ustvarjalke Sare Križovnik. Edinstvene oblike makramejev utelešajo Sarino kreativnost, ki je prav s prepletanjem vrvi privrela na plano.

CraftKaroo je znamka, ki združuje edinstvene in unikatne prepletene stvaritve polne domišljije in barv. Unikatno pa je tudi ime znamke, ki po besedah ustvarjalke Sare izvira kar iz hindujščine.

»Sama se v veliki meri navdušujem predvsem nad različnimi vzhodnimi kulturami in praksami, pa tudi na splošno v svoja dela vključujem veliko tujih elementov. Tako sem naletela na besedo karu, ki v hindujščini pomeni “tisti, ki nekaj izdeluje z rokami”. Kasneje sem sicer ugotovila, da kar nekaj ljudi razmišlja podobno,« z nasmeškom pove Sara. Z besedo, ki izvira iz vzhoda, se je malce poigrala in tako je nastalo ime znamke, s katero tržišču predstavlja svoje stvaritve.

Sara, po poklicu ekonomistka, je v času šolanja slalomirala med različnimi področji, vse od prava do informatike, na koncu pa se je ustalila v ekonomiji. A delo s številkami ni izpolnjevalo njene sle po ustvarjanju, ki je v njej tlela že od otroštva: »Pravzaprav si nikoli nisem upala podati na, recimo temu, umetniško pot, čeprav sem doma vedno nekaj ustvarjala, bodisi je bilo to risanje, slikanje, barvanje starega pohištva, makete, Photoshop … No, je pa potem usoda poskrbela za to.«

Nad ustvarjanjem makramejev se je navduševala že kot otrok, potem pa se je prepletanje vrvi počasi izgubilo v vrtincu odraščanja in ustvarjanja družine. A prav otroci so zaslužni, da je z makramejih ponovno začela izražati svojo ustvarjalnost.

»Po rojstvu tretjega otroka, otroka s posebnimi potrebami, sem bila tako prisiljena ostati doma. Ves čas sem razmišljala, s čim bi si nekako zapolnila čas, se sprostila. Iskala sem nekaj za dušo. Ideja je prišla sama od sebe, ko sem opremljala hišo in sem si jo predstavljala nekako v tako imenovanem bohemskem stilu. Tako sem najprej izdelala velik makrame za dnevno sobo. In spalnico. Pa otroško sobo. Potem še nekaj za prijateljice in rože. Na koncu sem tako pletla že vsak večer do poznih ur. Predstavljalo je moj pobeg od stresa in življenja. Kot bi tlesknil, sem imela zalogo makramejev in začela se je tudi prodaja,« pojasnjuje Sara, ki ima v svojem stanovanju pravo zbirko makramejev. Trenutno jih je osem, a kot nam zaupa, se ne namerava ustaviti pri tej številki.  

Njene makrameje navdihujejo tuje kulture, včasih pobegne na vzhod, drugič na zahod k ameriškim staroselcem. 

»Najraje imam, kot jih sama imenujem, divjake.  To so makrameji, ki morda spominjajo na kakšne domorodske, indijanske ali druge kulture. Takšne morda malce nenavadne, nepopolne, naravne, organske. Veliko eksperimentiram z barvami, vključujem druge materiale, kot je usnje ali kakšne nenavadne dodatke, kot so na primer rogovi.  Trudim se, da bi bila ponudba čim bolj raznolika. Trenutno tako čas posvečam izdelavi poročne kolekcije makramejev, ki jo sestavljajo šopki in dekoracija za najem ter mini poročna darilca,« pove ustvarjalka.

Največji izziv pri izdelavi ji predstavlja želja po tem, da ponudi nekaj novega, pa tudi to, da svojo vizijo združi z idejo stranke, saj njeni makrameji velikokrat niso podvrženi splošnim trendom.