Zagotovo ne pretiravamo, če rečemo, da je najbolj priden in zvest družinski član pravzaprav aparat. V mislih imamo sesalnik, seveda, saj je stalno pripravljen, da poprime za delo - naj bo na tleh ali na višini. Zato nakupa sesalnika ne prepuščajte naključju, ampak skrbno pretehtajte, kateri se najbolje ujema z vašimi potrebami.

Zatirati prah, drobtine, pajčevine, smeti in drugo nesnago, ki se nabira v vašem domu, je lahko velik izziv. Dobri čistilni pripomočki so nujni, med njimi zlasti kralj v borbi z umazanijo – sesalnik. Izberite ga glede na to, kakšen dom imate in kakšen je vaš življenjski stil.

Če imate veliko stanovanje in večinoma tla iz parketa, ploščic, vinila (brez preprog):

Talne površine, oblečene v les, keramiko ali umetne materiale, je treba redno pomivati kot tudi sesati. Pri tem vam bo najbolj v pomoč talni sesalnik z vrečko za prah. Z njegovimi številnimi nastavki in krtačami (nastavek za oblazinjeno pohištvo, ozek nastavek in sesalni čopič), boste dosegli tudi najbolj oddaljene kote in ozke špranje, gumirani obroči in kolesca z blažilniki udarcev pa bodo poskrbela za posebej mirno premikanje sesalnika.

Če imate manjše stanovanje ter večino talnih površin prekritih s preprogami ali drugimi tekstilnimi oblogami:

Talni sesalniki so praktični tudi pri tekstilnih talnih oblogah, vendar če imate teh veliko, boste morda raje segli po ročnem sesalniku, saj je praktičen za manevriranje in predvsem ste med delom lahko bolj pokončni. Ročni sesalniki imajo ozko ohišje in posebej nizko težišče, zato so zelo lahki in okretni. Na njihovi kovinski površini lahko lahkotno vijugate tudi skozi majhno in tesno opremljeno stanovanje. Pa tudi shranjevanje takšnega sesalnika je udobno – z integriranim nedrsečim koncem ročaja ga lahko varno naslonite na steno ali ga tudi obesite, saj ima v ročaj vgrajeno stabilno stensko držalo.

Če radi hitro opravite s sesanjem:

Modeli brezžičnih ročnih sesalnikov so odlični, kadar potrebujete hitro čistilno akcijo in se nočete zapletati s kablom in pripravo talnega sesalnika. Po zaslugi kakovostnih baterij dela takšen sesalnik več ur, preden ga je treba zopet napolniti, z njim pa dosežete vse: površine pod pohištvom, lahko ga uporabite za sesanje avtomobilskih sedežev ali oblazinjenega pohištva, kos je celo velikim površinam. Nekateri modeli brezžičnih ročnih sesalnikov so opremljeni s posebno široko krtačo z lučko, da še bolj zanesljivo pobirajo prah in umazanijo.  

Priporočamo →  Brezžični ročni sesalnik z dodatnim Li-ion akumulatorjem in polnilno postajo za izjemno dolgo delovanje

Če sesanje sovražite:

Potem to opravilo enostavno odmislite in delo raje preložite na robotski sesalnik. Ta je zanesljiv, upravljate ga lahko glasovno ali s pametnim mobilnim telefonom, posesa vse vrste talnih površin, zleze celo čez manjše pragove, pod pohištvo in doseže kote. Neprekinjeno lahko deluje do 120 minut, najboljše od vsega pa je to, da lahko sesa tudi takrat, ko nikogar ni doma. Zaradi vgrajenih kamer sesalnik prepozna pohištvo, stopnice in ovire ter tako prepreči trke in padce.

Če tehtate med sesalnikom na vrečke in tistim brez njih:

Med njimi ni bistvene razlike, obojni delajo s podobno močjo čiščenja. Vse je odvisno le od vašega okusa. Vrečke enostavno zavrteže, ko so polne, vendar to pomeni, da jih je stalno treba imeti na zalogi, medtem ko pri talnem sesalniku brez vrečke za prah to skrb lahko odmislite; prihranite pa tudi nekaj denarja, ki bi ga sicer morali odšteti za nakup vrečk.

Tehnologija sesalnikov brez vrečk je zadnja leta močno napredovala, zaradi ekstremnega pretoka zraka se groba umazanija in fini prah znotraj sesalnika ločita in pristaneta v dveh posodah. Ker se izpraznitev obeh posod izvede navzdol, ni vrtinčenja prahu in se ta ne more vračati nazaj v prostor.

Če imate v družini člane, ki trpijo za alergijami:

Sesalnik deluje tako, da vsesava zrak in prah, na drugi strani pa spušča tudi zrak v prostor. Takšen s slabim filtrom lahko v prostor nazaj spusti tudi dražilne snovi, zaradi katerih boste kihali, imeli zamašen nos in podobne nevšečnosti. Zato je pametno izbrati sesalnik s HEPA filtrom, ki zadrži 99,97 odstotkov prahu, cvetnega prahu, spor plesni in drugih mikroorganizmov, s tem pa preprečuje tudi alergije.

Talni sesalniki Miele brez vrečke so opremljeni s filtri Hygiene Lifetime ali HEPA Lifetime, zato si vam ni treba beliti glave – kateregakoli izberete, vedno boste s tem poskrbeli tudi za svoje zdravje in dobro počutje ostalih družinskih članov.