Obilna letina sadja in zelenjave nam tudi letos polni hladilnike. V njem se ves čas izmenjujejo pridelki, ki smo jo vzgojili na svojem vrtu, sadje ki nam ga je podarila soseda ali višek zelenjave, ki nam ga je odstopila sodelavka. V njem hranimo tudi občutljiva živila, kot so mleko in mlečni izdelki, jajca, ribe, meso in ostanke hrane. Prav zato moramo poskrbeti, da je hladilnik ves čas čist, saj se v njem hitro začnejo razraščati bakterije in plesni. Že z upoštevanjem preprostih pravil bomo poskrbeli za čist in urejen hladilnik.

Pregledujmo rok uporabe hrane

čiščenje hladilnika

Prvo pravilo je redno pregledovanje, če so živila, ki jih hranimo v hladilniku, sveža in uporabna. Pozorni moramo biti predvsem na sveže sadje in zelenjavo, ki lahko začne plesniti in gniti. Takšna živila zavrzimo, saj se plesen in gniloba širi tudi globlje pod površje, kar pa je za zdravje nevarno. Redno moramo pregledovati tudi delikatesne izdelke ter mleko in mlečne izdelke, ki imajo krajši rok uporabe.

Odstranimo embalažo

čiščenje hladilnika

Živila, ki smo jih kupili v trgovini, shranimo v hladilnik brez embalaže. Odstranimo tako papirnato embalažo, ki se hitro navzame vlage, kot plastično embalažo, v kateri sta sadje in zelenjava nepropustno zaprta. Vlaga namreč povzroči razvoj bakterij in plesni. Priporočljivo je tudi, da v hladilniku ne shranjujemo steklenic ali plastenk, ki bile v trgovini postavljene na tleh. Preden jih shranimo, jih dobro obrišimo.

Hrano shranjujmo v posodah

čiščenje hladilnika

Hrana je velikokrat gojišče zdravju škodljivih bakterij, zato je pravilno shranjevanje ključno pri preprečevanju zastrupitev s hrano. Osnovno in hkrati najpomembnejše pravilo pri shranjevanju živil in jedi je to, da surovo in kuhano hrano shranjujemo ločeno. Ostanke hrane vedno pospravimo v posode s pokrovi, saj bomo s tem preprečili razlitje in okužbo hrane. Vse ostanke bi morali po končanem kuhanju shraniti v hladilnik v roku dveh ur, v poletnem času pa v roku ene ure.

Poskrbimo za redno čiščenje

čiščenje hladilnika

Hladilnik vsaj nekajkrat letno v celoti izpraznimo in očistimo. Z mokro krpo temeljito očistimo police z zgornje in spodnje strani, držala za pijače in police v vratih. Temeljito obrišimo tudi stene hladilnika in čiščenje zaključimo s suho krpo. Hladilnik obrišimo tudi z zunanje strani in pri tem ne pozabimo na držalo za odpiranje hladilnika. Čistočo vzdržujmo ves čas in če se nam v hladilniku nekaj polije, razlitje čim prej pobrišimo.

Izberimo naravno

čiščenje hladilnika

Za čiščenje hladilnika uporabimo čim manj agresivna čistilna sredstva. Še bolje je, če izberemo naravna čistilna sredstva, kot so kis, soda bikarbona in eterična olja. Kis je poznan kot najbolj vsestransko čistilo, ki bo hladilnik blago razkužil in odpravil neprijeten vonj. Kis preprečuje razvoj bakterij in je učinkovit pri odstranjevanju vodnega kamna. Podobne učinke ima tudi soda bikarbona (jedilna soda), ki bi jo morala imeti doma vsaka gospodinja. Kadar se v hladilniku pojavi neprijeten vonj, vanj postavimo posodico z jedilno sodo in vpila bo vse neprijetne vonje od hrane.

Vzdržujmo konstantno temperaturo

čiščenje hladilnika

V hladilnik nikoli ne shranjujmo tople hrane. Ta bi namreč zvišala temperaturo hladilnika in prekinila hlajenje občutljivih živil. Zato ostanke hrane, preden jih zložimo v hladilnik, pospravimo v posode s pokrovi in ohladimo v hladni vodi. Hrana, ki jo shranjujemo v hladilnik, mora imeti najmanj sobno temperaturo. Temperatura v hladilniku naj bo okoli 4 stopinje Celzija ali manj, saj se bakterije najuspešnejše razvijajo pri temperaturi med 4 in 60 stopinjami.

Fotografije: Pinterest