Iz dvosobnega v trosobno: prenova pritličnega stanovanja v Ljubljani

Stanovanje, zgrajeno in opremljeno v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je doživelo pomembno osvežitev, preden se je vanj vselil mlad študent. Za kreativno prenovo so poskrbeli v oblikovalskem studiu Kreatif Design.

0

“Z naročnikom smo se prvič srečali v stanovanju, ki je bilo še v prvotnem stanju. V njem je bila v glavnem še prvotna oprema s prvotno razporeditvijo, z ločeno kuhinjo in dnevno sobo ter dolgim hodnikom,” začetek plodovitega sodelovanja opišejo arhitekti. Tloris z ločenimi prostori in dolgim hodnikom, dodajo, je zelo običajen, vendar pa ni ustrezal dolgoročnim željam naročnikov. “Ob prvem srečanju nam je naročnik pojasnil, da želi prenoviti stanovanje za svoje otroke, da bodo lahko študirali v Ljubljani, saj družina živi na Primorskem.”

A kot že pove ime mladega biroja, se pri Kreatif Design ne ustavijo pri preprostih rešitvah, ampak s svojimi zamislimi naročniku vedno ponudijo tudi dodano vrednost. “Z mislijo, da snujemo stanovanje, ki bo mogoče v prihodnosti dobilo drugo funkcijo (bodisi za oddajanje ali kot prvi dom mlade družine), smo pripravili več tlorisnih rešitev in se z naročnikom odločili za opcijo, ki omogoča dve spalnici. S to rešitvijo smo študentu omogočili, da lahko tudi že med študijem oddaja dodatno sobo, kasneje pa ga brez težav spremeni v stanovanje za mlado družino.”

Dvosobno stanovanje so tako prenovili v trosobno.

Prenovo so začeli z rušenjem vseh predelnih sten in prestavitvijo centralno umeščene kopalnice. Na njeno pozicijo so umestili majhno, a do zadnjega kotička izkoriščeno kuhinjo. Ker so starejša stanovanja praviloma slabše toplotno izolirana, so celoten pod dodatno izolirali z visoko izolativno večslojno odbojno izolacijo debeline 7 mm. S tem so zagotovili odlično bivalno ugodje v pritličnem stanovanju.

“Kot zanimivost lahko povem, da smo v začetku projekta načrtovali kuhinjo v U, ki pa smo jo tekom projekta morali obrniti za 180 stopinj,” pove Andrej Kregar, vodja projekta. “Med odstranjevanjem stene kopalnice se je izkazalo, da se tam nahaja tudi vertikala za ogrevanje vseh kopalnic v zgornjih nadstropjih in ta cev poteka po sredini prostora nove kuhinje. Ker tega ni mogoče enostavno predelati, poleg tega pa je potrebno pridobiti soglasja sosedov, smo se odločili obrniti kuhinjo za 180 stopinj. V kuhinji smo postavili ‘kamuflažni’ steber, ki je skril obe radiatorski cevi, ki potekata po sredini prostora in s tem smo v kuhinji dobili tudi možnost za dodatne poličke za solnice in kakšno rastlino, ki odlično popestri to zelo majhno kuhinjo.”

Stanovanje je s celovito prenovo dobilo ne le zelo potrebno funkcionalno, energetsko in estetsko prenovo, pač pa je z dodatno spalnico pridobilo tudi na tržni vrednosti. Starši, upoštevajoč nasvet arhitektov, so sinu tako zagotovili ne le udobna študijska leta v Ljubljani, pač pa tudi odlično odskočno desko v odraslo življenje.

Interier: Kreatif Design

Fotografije: Kreatif Design

Prejšnji članekOsvežitev brez klime: prezračevalna enota, ki prostore tudi ohladi
Naslednji članekEnergija za rastline: 5 načinov uporabe kavne usedline na vrtu
Arhitektka, ki rada izkuša, oblikuje in opisuje lepe prostore. Trenutno v Španiji išče navdih v mediteranski kulturi bivanja, a z veseljem ponudi kak online nasvet za opremo doma. Dosegljiva na spodnjih kontaktih:

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *