Mikavna lesena rezidenca na Krku

V naselju Klimno na otoku Krku najdete počitniški objekt, ki izstopa iz okoliške grajene strukture. Delo arhitekturnega studia Turato Architects se nahaja na prostorni parceli tik ob morju, s prekrasnim pogledom na tamkajšnji zaliv. Kaj pa ga naredi tako posebnega? Atraktivno krita streha, premišljena umeščenost in izbira materialov so le tri izmed komponent, zaradi katerih počitniško domovanje na Krku resnično izstopa.

0

Pritlična hiša se razteza kar na 380 m2 in je plod edinstvene zasnove ter arhitekturne filozofije. Prostorna parcela, ki se nahaja tik ob obali, zaradi svoje pozicije nudi veliko mero zasebnosti, obenem pa komunicira tako s kopnim kot tudi z morjem. Temu primerno oblikovan je tudi počitniški objekt, ki je nastal z željo po oblikovanju prostora, namenjenega sprostitvi in druženju. Arhitekti studia Turato Architects so se v ta namen poglobili v dialog med materiali in konstrukcijo, v ozir pa so vzeli tudi spreminjajoče se programe in odprt tloris. Ideja objekta se uresničuje skozi izrazito poetiko lesene konstrukcije. Počitniška hiša je zasnovana kot odprta struktura s številnimi odprtinami, kot matrica različnih ambientov interjerja in eksterierja ter vmesnih prostorov.

Funkcija hiše ni strogo določena

Sodobno zasnovan objekt je krit s strešniki, kateri so uporabljeni tudi v širši lokalni arhitekturi. So se pa arhitekti pri tem poigrali z barvami in ustvarili zanimive vzorce, ki naredijo velikansko gmoto strešnikov bolj dinamično. Pri oblikovanju objekta so arhitekti pomedli s klasičnimi predstavami o stenah, oknih ali vratih, prav tako objekt povprašuje vlogo sob, kleti in tal. Tudi funkcija hiše ni strogo določena. V ta namen so ustvarili vrsto »škatel«, v katere so umestili vse potrebne servisne dele in naprave. Najrazličnejši programi se fluidno pretakajo skozi hišo, med posameznimi stenami, v eksterier. V kotih so oblikovali prehodne prostore med zunanjim in notranjim, ki služijo kot zimski ali poletni vrtovi, kriti s polikarbonatnimi ali polipropilenskimi ploščami.

Arhitektura »radikalne normalnosti«

Z uporabo posameznih klasičnih materialov in tehnik gradnje si hiša prizadeva doseči prijetno prostorsko vzdušje. Da bi zagotovila primerno mero zasebnosti, je stran, obrnjena proti naselju, poraščena s sredozemskim grmičevjem, zastekljeno pročelje na prednji strani pa se odpira proti morju. Arhitektura »radikalne normalnosti«, kakor so jo poimenovali arhitekti, strukturo hiše odpre. Njene korenine najdemo v pozabljenih in, v današnjem času, le redko uporabljenih  tehnikah gradnje in rabe materiala. Počitniški objekt je namreč vse prej kot predvidljiv, še manj dolgočasen. In prav to so karakteristike, ki so jih arhitekti s fluidnostjo želeli tudi doseči.


Foto: Bosnić+Dorotić

Fotografije, posnete z dronom: Igor Crnković

Prejšnji članekPametna oprema: hiša s pohištvom za čisto 5
Naslednji članekAmbienti – 13. sezona, 10. oddaja
blank
Milenijski metulj, razpet med novinarstvom in arhitekturo. Arhitektka po študiju in novinarka po duši, ki ves prosti čas preživlja v naravi, večere pa ob iskanju inspiracij za nove projekte. Njeno življenje je gibanje, mirovanje ji je tuje. Ko zaključi s prenovo predsobe, že se loti postavljanja DIY mačjega praskalnika in sočasno išče ideje za namizni aranžma. Recept za srečo: velika lesena jedilna miza za druženja in pasje dlake.

PUSTITE KOMENTAR

Vpišite svoj komentar
Vpišite svoje ime

VARNOSTNA KODA *