Makrameji slovijo po svoji vsestranskosti, lahko jih uporabimo za okras na steni, nosimo naokrog v obliki obeskov, priročni pa so tudi za obešanje visečih rastlin. Slednje je navdušilo tudi študentko matematike Meliso Brulič, ki je v trgovinah zaman iskala lično obešanko, na koncu pa jo s pomočjo vrvi izdelala kar sama. Tako je nastala znamka Macrameli.

Melisa je velika ljubiteljica rastlin, tako je v njenem domovanju našla mesto vrsta kaktusov, zlatih potusov in manjših rastlinic. Med spomladansko karanteno sta z mamo čas izkoristili za iskanje novega zelenja in njena zbirka je bila iz tedna v teden bolj obširna.

»Začeli sva se bolj zanimati za rastline, preurejati stanovanje… Nekatere rastline sva želeli tudi obesiti. Trgovine so bile takrat zaprte oziroma v tistih odprtih nisem našla nobenega lepega visečega lonca ali obešanke. Tako sem med iskanjem po internetu odkrila makrame. Ogledala sem si nekaj posnetkov na Youtubu in se odločila, da izdelala preprost Plant Hanger oz. obešanko za rastline,« pojasnjuje Melisa.

Kupila je tanko vrvico iz jute in z nekaj preprostimi vozli ustvarila najenostavnejšo obešanko. To jo je spodbudilo, da si je ogledala še več posnetkov izdelave in kaj kmalu jo je svet makramejev povsem posrkal vase: »Kupila sem si še vrvi, tokrat debelejše, se naučila raznih vozlov in začela kombinirati svoje vzorce. Izkazalo se je, da v ustvarjanju makramejev neizmerno uživam, to me sprošča in mi nudi neizmerno zadovoljstvo.«

Večjo mero znanja je pridobila s pomočjo spleta, ob pozornem opazovanju posnetkov ustvarjanja makramejev. »Na YouTubu se res lahko naučiš vsega, kar si zaželiš. Veliko raznih ustvarjalcev makramejev je. Naučila sem se različnih vozlov, nato pa sem nekaj prvih makramejev ustvarila s pomočjo posnetkov. Zatem sem začela vzorce kombinirati sama. Veliko idej sem našla na Pinterestu in Instagramu. Včlanjena sem tudi v nekaj Makrame skupin na Facebooku, kjer kdo objavi kakšne nasvete,« pove ustvarjalka.

Ideja o nastanku lasne znamke makramejev se ji je porodila poleti, saj jo je ustvarjanje vse bolj veselilo. Z makrameji je razveselila prijatelje in bližnje, ki niso skoparili s komplimenti. »Nekateri so mi predlagali, da bi jih lahko prodajala. Sprva nisem niti vedela, da je makrame pravzaprav precej poznan in razširjen po svetu. V Sloveniji je morda malce manj poznan, a sem vseeno zasledila nekaj objav po slovenskih Facebook skupinah,« pojasni Melisa, ki je ustvarila profil na družabnem omrežju in delila svoje izdelke pod imenom Macrameli. Ime je zloženka besede makrame in njenega vzdevka – Meli.

Znamka Macrameli združuje predvsem obešanke za rastline, vseh barv in oblik. »Ustvarjam jih v različnih barvah, stilih, oblikah, velikosti, od košaric za čisto majhne rastline do obešank za večje… Večina ustvarjalcev izdeluje pretežno stenske makrameje. Seveda najdete tudi obešanke, je pa manj različnih vrst, vsaj pri nas v Sloveniji. Ker obožujem rastline, sem se odločila, da se bom sama posvetila obešankam za rastline, ustvarjam pa tudi manjše stenske makrameje. Ker imam doma že kar nekaj rastlin, znam strankam svetovati tudi glede izbire primernih rastlin, nege … S strankami se tako še dodatno povežem,« prepriča ustvarjalka.

Časovni razpon izdelave posameznega makrameja zavisi od velikosti, detajlov in zahtevnosti. Preprostejše je mogoče izdelati že v dobri uri, velika večina pa zahteva nekaj več ur dela. Kot pojasni Melisa, je najboljši recept ta, da se ne oziraš na uro: »Rada si vzamem čas, saj želim, da izdelek izgleda tako, kot si zamislim. Če mi ni všeč kak detajl, tudi odvozlam kakšen del in popravim.«

Macrameli je nastala iz spontanega nagiba po deljenju lastnih ustvarjalnih idej, Melisi pa novih izzivov ne zmanjka. Študentka matematike na Fakulteti za matematiko in fiziko prizna, da je seznam želja še dolg, a časa je žal vedno premalo.

»Idej, kaj bi še rada izdelala, je ogromno. Želela bi si izdelati kakšen večji stenski makrame. Zelo rada bi izdelala tudi kuhinjski prt, držalo za zaveso, podstavke, viseče police… Zamisli je veliko. V prihodnje želim imeti izdelke na voljo v različnih barvah, želela pa bi si ustvariti tudi kakšne obešanke za več rastlin v enem kosu in čim več različnih izbir obešank za rastline. Vse bolj kot brskam po internetu, vse bolj me navdušuje, kaj vse se dejansko da ustvariti iz makrameja,« zaključi Melisa.