V mirnem naselju na obrobju Ljubljane je ekipa IDstudia opremila moderno, svetlo stanovanje: novi dom mlademu paru. Ker sta dosti zdoma, sta si v svojem stanovanju želela predvsem udobja in sprostitve.

Stanovanje z razgibano zasnovo in obilico naravne svetlobe je nastalo z združitvijo dveh zrcalnih enot. Zato je že ob vhodu  delitev jasna: v eni od enot najdemo dnevne prostore, v drugi spalne. Ko vstopimo v stanovanje, nas najprej razveseli razgled skozi okno, ki ga uokvirja domiselna vgrajena niša za posedanje, obuvanje in odlaganje. V sivo odeta stena nas povabi, da vstopimo v dnevne prostore.

Topli monokrom

V prostor nas usmeri lična pregradna stena iz temno sivih letvic. Le-ta daje naslon jedilnemu kotu, hkrati pa preprečuje poglede na dnevne sanitarije, locirane za njo. Nišna kuhinja v svetlo sivih tonih je dopolnjena s subtilno grafično tapeto, ki s tankimi bakrenimi linijami v prostor vnese ravno pravšnjo mero topline in razigranosti. Večji zajtrkovalni otok kuhinjo smiselno zaključi in jo predeli od udobne dnevne sobe, kjer kraljuje antracitna zofa. Kotni kamin na bioetanol, viden tako iz kuhinje kot dnevnega kota, je lično vgrajen v manjšo omaro.

Prostor je opremljen v nevtralnih barvah: svetel parket dopolnjuje izbor pohištva v različnih sivinah, piko na i pa prostoru dajejo izbrani pohištveni kosi in dekoracija v toplih odtenkih: naslanjač v umirjeni roza, platna in blazine, predvsem pa različen nabor ambientalnih svetil, ki poudarjajo funkcionalne enote.

Udobje sivine, IDstudio

Radovedni zaidemo še v drugo polovico stanovanja. Večji hodnik, iz katerega so speljani vhodi v kopalnico in dve spalnici, skriva vgradne omare, ki nudijo shranjevalni prostor številnim predmetom mlade družine. V kotu, za zložljivimi vrati, se nahaja vgrajeni utility.

Tudi spalnica in otroška soba sta opremljeni v izbrani nevtralni barvni paleti. Bakrena tapeta se ponovi za oblazinjenim posteljnim vzglavjem v spalnici, za ponovljenim elementom letvičaste pregrade pa najdemo veličastno garderobno omaro, poudarjeno z leseno nišo. Tu bodo svoj prostor našla najlepša oblačila in dodatki.

Posebna je tudi kopalnica, ki je od spalnice ločena z veliko mlečno zasteklitvijo, ki v prostor vnese potrebno naravno svetlobo. Zvečer lahko skozi njo kar iz kadi opazujemo sence dogajanja v spalnici.

Moderna in nevtralna paleta je osnova za raznolike okuse tako družine kot možnih kasnejših najemnikov, ki bodo stanovanje lahko brez večjih slogovnih sprememb sprejeli za svoje, ko ga bodo trenutni lastniki prerasli.

Interier: IDstudio

Fotografije: arhiv avtorjev