Si v spalnici doslej še niste omislili nočne omarice? Če ste nostalgični po srcu, vam bo morda všeč rustikalna gugalnica, ki si jo lahko izdelate namesto omarice. Na njej bo dovolj prostora za budilko, svetilko in kakšno knjigo.

Za izdelavo romantične viseče poličke smo si tokrat izposodili uspešnico iz otroških dni – gugalnico. Po navodilih boste tudi vi zlahka spremenili gugalnico v praktično odlagalno poličko. Njena izdelava je namreč preprosta in primerna tudi za neizkušene domače mojstre. Vzela vam bo kakšno popoldne časa.
Za gugalnico potrebujete pravzaprav samo les, vrv, stropne kavlje in ustrezno orodje. Toda pozor, gugalnica bo odslej le kos pohištva – vozli iz vrvi in uporabljeni stropni kavlji namreč niso primerni za to, da bi se na takšni gugalnici tudi gugali.


Materiali in orodje, ki jih boste potrebovali:

  • deska iz masivnega lesa (60 x 25 x 2 cm)
  • 6 metrov vrvi (premer približno 2 cm)
  • po 2 stropna kavlja z navojem in zidna vložka (oboje s premerom 8 mm)
  • žaga, akumulatorski udarni vijačnik, udarni vrtalnik, vrtalni sveder premera osem milimetrov, brusilnik, Forstnerjev sveder, merilni trak, geotrikotnik, svinčnik.

1. korak

Lesena deska mora prestati temeljito preobrazbo, preden jo boste obesili ob postelji. Desko razžagajte tako, da bo v dolžino merila 60 cm in v širino 25 cm. Najprej jo izmerite ter z geotrikotnikom in svinčnikom na njej zarišite ravno črto, po kateri jo boste razžagali.

2. korak

V vsakem od štirih vogalov deske s svinčnikom označite mesta za vrtanje. Vse luknje naj bodo od roba deske na vsaki strani oddaljene pet centimetrov. Nato v udarni vrtalnik namestite Forstnerjev sveder in z njim na označenih mestih izvrtajte luknje.

3. korak

Da se ne boste zaskalili, ko boste z roko segli proti budilki, je priporočljivo desko gugalnice, ki bo ob postelji, temeljito zbrusiti. Pri tem uporabite zaščitna očala, da vam prah od brušenja ne bo zašel v oči. Če želite, lahko desko tudi pobarvate ali polakirate.

4. korak

Od vrvi odrežite dva kosa, dolga meter. Prvi konec vrvi napeljite skozi eno od lukenj in vrv na spodnji strani deske zavozlajte. Drugi konec napeljite skozi luknjo na nasprotni, krajši strani deske in naredite vozel. Postopek ponovite na drugi strani. Tako boste dobili dva enako dolga ročaja.

5. korak

Na kateri višini naj visi polička? Najbolje bo, da se uležete na posteljo, saj boste tako najlaže ocenili, kako visoko naj lebdi deska. Na stropu s svinčnikom označite izbrano mesto in izvrtajte luknji.

6. korak

V luknji namestite zidna vložka, ju trdno vbijte s kladivom in vanju privijte kavlja. Vrv razrežite na dva ustrezno dolga dela in ju privežite na ročaja deske. Skozi kavlja napeljite obe vrvi in ju zavozlajte na vrvasta ročaja gugalnice. Preverite še, če je treba kaj poravnati, prav tako preizkusite, ali je domač izdelek čvrsto pritrjen v strop. Vse drži kot pribito? Potem pa kar mirno na gugalnico postavite lučko, odložite knjigo in morda še kaj.  

Fotografije: Robert Bosch