Vse, kar je povezano z lesom, je danes visoka moda. Iz te strateške surovine nastajajo sanjske hiše in nebotičniki, mostovi in druge arhitekturni elementi, najimenitnejše pohištvo, mojstrski pripomočki za gospodinjstvo, pa še ga ostane za izdelavo igrač, modnih dodatkov in drugega. Kako pomemben je les v našem življenju, bodo med 7. in 16. junijem razkrili tudi Dnevi slovenskega lesarstva, v okviru katerih si bo spet mogoče ogledati razstavo Čar lesa.

Dneve slovenskega lesarstva organizira Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj z Direktoratom za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, njihov glavni namen pa je predstaviti ključne izzive in priložnosti lesno predelovalne panoge ter opozoriti na pomen lesa pri blaženju klimatskih sprememb. Cilj je tudi okrepiti splošno zavedanje o lesu, spodbujati uporabo lesa pri gradnji objektov in opremljanju doma, informirati o prednostih lesene gradnje in rabe lesa v bivalnem okolju ter njegovem ekološkem pomenu in družbeni odgovornosti. 

Foto: Ambienti

Dnevi slovenskega lesarstva so združeni z uveljavljeno in tradicionalno razstavo Čar lesa 2021, ki letos v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma svoja vrata odpira že trinajstič, potekala pa bo med 7. in 11. junijem. Njen letošnji slogan je »Uporabimo slovenski les«, saj bodo vsi razstavljeni izdelki narejeni iz slovenskega lesa. Tradicionalna razstava opozarja na pomen lesa kot naravnega vira ter predstavlja njegove prednosti in različne možnosti uporabe, tako si boste na primer lahko ogledali inovativne pohištvene kose, dekoracijske izdelke in številne drugo lesene izdelke, ki vam bodo vzeli sapo.

V nizu dogodkov, ki bodo organizirani v sklopu Dni slovenskega lesarstva pa ne smemo pozabiti na osrednji dogodek, ki bo potekal 9. junija ter na katerem bodo predstavili ključne evropske trende in izzive lesne industrije ter evropskega pohištvenega sektorja. Isti dan bo potekala tudi podelitev nacionalnih nagrad in priznanj za Lesarski presežek leta 2021. Te bo SPIRIT Slovenija letos podelil prvič, in sicer bodo namenjene izbranim lesenim izdelkom, ki lahko predstavljajo reprezentativno in globalno poslovno uspešno ponudbo slovenskega lesarstva. 

Dnevi slovenskega lesarstva imajo velik pomen za promocijo vseh prednosti lesa ter razvojnih dosežkov in potenciala lesarstva. Dajejo pozitivno sporočilo javnosti, da je lesni sektor razvojno naravnan in da ima les izredno prihodnost, v kateri se lahko najdete tudi vi.

Če vas zanima les in vse njegove možnosti, si na spletni strani preberite več o programu, najdete pa tudi prijavnico, s katero se lahko prijavite na spletno spremljanje celodnevnega osrednjega dogodka 9. junija ali zgolj samo izbranega sklopa predavanj.