Sodelovanje Zavetišča za zavržene rastline in oblikovalca Roka Oblaka, v sklopu ljubljanskega tedna mode, je obrodilo bogate sadove. Rastline so se namreč predstavile v čudovitih keramičnih loncih, kar je porodilo nastanek nove znamke - TEGL. Gre za produkt delavnice Levo, vsak lonček zase pa je unikaten in okolju prijazen.

»Lonci za rastline so začeli nastajati v delavnici Levo nekje sredi lanskega poletja, ime TEGL pa se je porodilo nekako po sili razmer za predstavitev na ljubljanskem sejmu mode, kjer smo skupaj z Zavetiščem za zavržene rastline postavili razstavni prostor v podhodu Ajdovščina. Lonci so se razvili iz manjših vazic, ki ravno tako nastajajo s tehniko ekstrudiranja gline, kjer glino vstavimo v kovinsko napravo in ročno iztisnemo ven poljubno obliko, podobno kot izdelujejo makarone,« pove Rok Oblak o osnovanju nove znamke, ki je ljubitelji zelenja ne smejo prezreti. Vsak lonec zase je edinstven po zaslugi kovinske naprave, poimenovane Britney, ki predstavlja pomemben člen procesa izdelave.

Znamka TEGL prisega na pretežno uporabo lokalne in reciklirane gline, saj se zavzemajo za trajnosten in okolju prijazen pristop. »Glino najdemo povsod po svetu, pri nas pa je geološka zgradba kamenin še posebej pestra, zato je raziskovanje različnih glin izredno zanimivo in nepredvidljivo, saj ima vsaka povsem svoje lastnosti. Hkrati pa se zdi absurdno, da večino gline naročamo iz tujine in pri tem porabljamo veliko energije tako za predelavo, kot za transport. Res pa je, da je delo z nabiranjem gline dokaj zahtevno, umazano in dolgotrajno,« pojasnjuje.

Prav specifika posamične gline je ena izmed komponent, zaradi katere je vsak lonček unikat. Poleg tega pa k edinstvenosti prispeva tudi postopek izdelave: »Specifičen karakter vsakega lončka določajo tako gline z različnimi fizikalnimi lastnostmi, kot tudi sam postopek ekstrudiranja, ki je tudi malo skrivnosten – nikoli nisi povsem prepričan, ali bo tegl zvit ali raven, hrapav ali gladek. Tako je vsak proces tudi za oblikovalca posebna izkušnja.«

Lončki se med seboj razlikujejo tudi po barvah in glazurah. Medtem ko barvo gline določi že sam surovi material in temperatura peči ob žganju, pa je izbor glazur dokaj naključen. Kot pojasni Rok, se za glazuro pogosto odloči povsem po navdihu, ob pogledu na posamičen kos. Širok nabor TEGL-ov si lahko ogledate v Zavetišču za zavržene rastline v podhodu Ajdovščina, kjer si lahko svojega izberete vsak torek, ali pa ga naročite preko spleta na naslovu zelenozavezništvo@gmail.com. Lahko pa se oglasite tudi v delavnici Levo in si njihovo nastajanje ogledate kar v živo. Prav v sklopu praznikov so v Zavetišču za zavržene rastline pripravili posebno akcijo, v kateri lahko drago osebo razveselite s čudovitim TEGL-om in rastlino posvojenko.

Vse več slovenskih oblikovalcev in znamk teži k trajnostni zasnovi in uporabi, TEGL ni nobena izjema. »Vsekakor je zavedanje o trajnosti in ponovni uporabi eden od ključnih dejavnikov k prehodu v bolj trajnostno in do okolja odgovorno družbo, res pa je, da so taki in podobni projekti le kaplja v morje v primerjavi z večjimi industrijskimi sistemi proizvodnje, kjer se porabi ogromno energije in proizvede veliko odpadnega materiala, ki bremeni okolje. Potrebno je ponujati rešitve na vseh ravneh,« je jasen Rok.

Več: rokoblak.com/TEGL