Ljudje se vse bolj zavedamo pomena dobrega počutja, ki je podlaga za trdno zdravje. V zimskem času ga zaradi pomanjkanja sončne energije, hladnih dnevov in premalo gibanja v naravi ohranjamo vse težje. Vse več ljudi si za okrepitev telesa in pomiritev duše zaželi svoj lasten center dobrega počutja. Mnogi si ustvarijo savno in tako zagotovijo razvajanje in sprostitev kadarkoli.

Današnjo savno zaznamujejo modularna zasnova, sodobna kvadratna oblika in individualne rešitve. Mnogi se odločajo za kombiniranje različnih vrst savn, od finske, turške, infra rdeče do bio savne in sanariuma. Premišljeno zasnovane savne so vse pogosteje oblikovane tako, da jih lahko umestimo v sodobne bivalne koncepte in odprte prostore. S svojo obliko so lepo združljive z moderno notranjo arhitekturo in kopalniško opremo. Uporaba neobičajnih vrst lesa ustvarja zanimive svetlo-temne kontraste, ki jih proizvajalci spretno kombinirajo s stekom. V notranjosti savn se razprostirajo klopi z minimalistično zasnovanim hrbtiščem, z lesom obložene notranje stene, vrata brez praga in talne obloge z velikimi keramičnimi ploščicami. Zasteklitev, ki sega čez robove in elementi iz legiranega jekla še dodatno zaokrožijo sodoben minimalističen videz.

Skrbno načrtovanje

Savno je mogoče prilagoditi skorajda vsakemu prostoru, tudi neizkoriščenemu podstrešju. Za savno za štiri osebe zadošča že površina 2 x 2 metra. Idealna razporeditev klopi je kotna, saj tako kar najbolje izkoristimo prostor. Pri vgradnji moramo upoštevati tudi druge dejavnike: električno napeljavo, prezračevanje in predpise glede tal. Najbolje se je posvetovati s strokovnimi svetovalci za savne, še posebej glede toplotne izolacije in prezračevanja, da ne bo prihajalo do izgub energije.

Les je odločilnega pomena

Ustrezna vrsta lesa je odločilnega pomena za prijetno počutje v klasični finski savni. Les je pomemben dejavnik za ustrezno razporeditev toplote, ki iz peči sprva izhaja točkovno. Če je toplota razporejena enakomerno, tako vpliva tudi na telo in zagotavlja toploto, značilno za savno. Idealen les za savno ne sme imeti veliko grč, ne sme se smoliti in pokati. Med najbolj cenjenimi in seveda tudi najprimernejšimi vrstami lesa, ki se jih uporablja v savni so les kelo, nordijski bor, čuga, trepetlika, cemprin, jekla, abači, rdeča cedra in termo hrast.

Toplota peči

Peč ima v savni pomembno in kompleksno funkcijo. Vse pogosteje je nameščena sredi prostora in privablja poglede. Vanjo so naloženi kamni, ki oddajajo enakomerno toploto. Peč je lahko okrogla, naravnih oblik, lahko je obdana z osvetljenim steklom ali skrita pod eno od spodnjih klopi. Peč za savno je lahko plinska, električna ali peč na les.
Peč na les je značilna za klasično finsko savno, v kateri prasketa ogenj. Ker zanjo potrebujemo les in priključek za dimnik, je primernejša za zunanje savne. Plinska peč se hitro segreje in jo je preprosto upravljati, vendar je potrebno upoštevati strožje varnostne in prezračevalne predpise. Električna peč ima to prednost, da je skorajda ni treba vzdrževati, samo električno napeljavo moramo imeti prilagojeno za njeno zmogljivost. Prednost je tudi ta, da ima širok razpon, kar zadeva vlago in temperaturo.

Skrita tehnologija

Novi načini upravljanja savne omogočajo edinstveno uporabniško izkušnjo ter niso omejeni le na nastavljanje temperature, časa in vlažnosti zraka. Visoko ločljivi zasloni na dotik omogočajo vrsto nastavitev in upravljanje peči, uparjalnika ter barvne svetlobe. S savno se lahko povežemo tudi prek aplikacije in jo segrejemo še pred prihodom domov. V savni si lahko omislimo tudi USB priključke in integrirane zvočnike, ki sta le dve od vrste možnosti v sodobni savni.

Vir fotografij: Pinterest