Ko se dnevi krajšajo, temperature pa počasi padajo, vse raje čas preživljamo za štirimi stenami naših domov. In če je spomladansko čiščenje namenjeno temu, da stanovanje osvežimo in prevetrimo, je jesensko kot nalašč za to, da ga pripravimo na preživljanje zimskih dni v zaprtih prostorih.

Ni potrebno, da si s tem preveč belimo glavo. Predvsem je bistveno, da se zabavamo in znebimo odvečne navlake v življenju. Tisto temeljito čiščenje pride na vrsto le enkrat ali dvakrat letno, zato je lahko za mnoge precej naporno in stresno. Sploh če se ga lotimo brezglavo, brez prave organizacije in predpriprave.

Arhitektka in organizatorka domovanj Tjaša Justin polaga na srce vsem, ki se v jesenskem času nameravajo lotiti temeljitega čiščenja, da si naredijo načrt: »Določite si dneve in ure, ki jih boste namenili čiščenju, ter naredite seznam, ki ga odkljukate, ko je naloga končana.«

Foto: Unsplash

Tjaša, ki stoji za profilom Uredi dom.si svetuje, da si za čiščenje vzamete dovolj časa. Nemogoče je namreč računati, da boste v enem samem dnevu opravili vsa opravila. Zato si načrtujte dovolj časa za vsak prostor posebej.

Sogovornica svetuje, da se poskusite držati urnika, če želite kar najbolj učinkovito izkoristiti čas in opraviti čim več dela. Prav tako si datume zapišite v koledar, da vas ne bo pri opravilih zmotilo še kaj drugega.

Foto: Unsplash

Bistvenega pomena je tudi predpriprava. Preden se lotite čiščenja, si tako pripravite pripomočke, ki jih boste potrebovali. Poskrbite, da imate dovolj vreč za smeti, pa krp za brisanje prahu itd. Da sesalec deluje in imate pri roki prava čistila.  Če boste imeli vse pripravljeno, boste prihranili veliko časa in energije, tudi zato, ker ne bo treba vmes med čiščenjem v trgovino.

Prav tako je smotrno, da se pred podrobnejšim čiščenjem znebite vse nepotrebne navlake. Arhitektka in organizatorka to imenuje kar ‘odhrčkanje’. »Pred detajlnim čiščenjem najprej odhrčkajte. Odstranite iz omar vse predmete, ki jih ne uporabljate več. To vam bo olajšalo nadaljnje delo in poskrbelo za manj nereda v vašem domu,« svetuje.

Foto: Unsplash

Za začetek se lotite najbolj umazanih prostorov, kjer preživite največ svojega časa in so posledično potrebni največ truda pri čiščenju. Tako boste dobili občutek, da ste naredili že nekaj velikega, preden se lotite manjših in manj zahtevnih prostorov. Poleg tega pa boste dobili tudi dodatno motivacijo za nadaljevanje. Nič ni narobe, če je najprej na vrsti garaža, a pazite, da vam ne zmanjka energije za prostore, v katerih preživite res veliko časa.

Foto: Unsplash

»Začnite od zgoraj navzdol. To pomeni, da počistite prah zgoraj na omarah in policah, ometite pajčevine (pajke pustite), nato se lotite notranjosti omar in predalov, površine pultov, miz, nizkih omaric. Na koncu očistite okna ter posesajte in pomijte tla,« svetuje Tjaša, ki dodaja, da je na seznam smiselno uvrstiti tudi zunanje površine, kot sta balkon in terasa.

In kar je najbolj bistveno ‒ čeprav gre za pospravljanje, je tudi to lahko precej zabavno: »Prižgite si dobro glasbo, lahko tekmujete z družino, kdo bo prej pomil okno ipd. Za konec si privoščite nagrado za uspešno čiščenje in pojdite skupaj na kosilo ali izlet.«