Nekateri ste s prihodom pomladi že počistili in osvežili svoj dom, spet druge to še čaka. Temeljito čiščenje doma in omar ni po naključju povezano prav s tem letnim časom. S pomladjo se narava prebuja, prav tako pa tudi mi, in prav je, da z nekaterimi ukrepi pripravimo in preuredimo dom ter se znebimo odvečne navlake.

Prav slednja je morda najbolj problematična. Številni smo nagnjeni k temu, da kopičimo stvari, čeprav jih ne potrebujemo več. Najsi bodo to stara oblačila, ki jih ne nosimo že več sezon, a jih zaradi sentimenta ohranjamo na policah, ali pa igrače, ki jih je otrok že zdavnaj prerasel. Po mnenju Tjaše Justin, arhitektke in mojstrice pospravljanja, ki svoje nasvete in izkušnje deli na platformi Uredi-dom.si, bi t. i. odhrčkavanje moralo biti na samem vrhu seznama opravil.

»To pomeni, da se znebite predmetov, ki jih niste uporabljali več let, jih ne potrebujete več ali so neuporabni in poškodovani. Te predmete lahko podarite naprej ali poskušate prodati,« pojasnjuje strokovnjakinja, ki se je reševanja nereda lotila tudi s strokovnega vidika, in v nadaljevanju pojasni še drugo plat odvečnih predmetov, ki ležijo po našem domovanju:

»Odhrčkavanje/decluttering je pomembno, saj je lahko preveč krame oziroma predmetov, ki se ne uporabljajo in zavzemajo prostor drugim predmetom, razlog za stres, tesnobo, zmanjšanje produktivnosti in učinkovitosti. Pomislite tudi, koliko denarja vam leži zaprašenega nekje, ker tiste stvari ne uporabljate. Zato je pomembno, da se znebite teh predmetov in organizirate preostale na način, ki vam omogoča, da jih preprosto najdete in uporabljate.«

Ampak, kako se vsega skupaj lotiti? Po besedah sogovornice največ pozornosti posvetimo prostoru, v katerem preživljamo največji del časa oziroma kjer se pogosto zadržujemo. Hočeš, nočeš, običajno je to prav kuhinja. V njej rokujemo z živili, odpadki, maščobami itd., zato se prav tu zadržuje vrsta bakterij in plesni, ki predstavljajo nevarnost za zdravje, hkrati pa za seboj puščajo neprijetne vonjave. Ob čiščenju kuhinje zato temeljito očistimo smetnjake in predale oziroma omare, v katerih se nahajajo.

»Treba je očistiti napo, pečico in vse kotičke okrog kuhalne plošče. Poglejte pod korito in preverite, da nič ne pušča. Odmaknite hladilnik in posesajte prah, ki se je nabral za njim, generalno očistite pomivalni stroj in vse druge aparate, ki jih uporabljate,« svetuje sogovornica.

Prav tako je dobro nekaj več pozornosti posvetiti kopalnici in spalnici, kjer prav tako preživimo določen del časa, v skritih kotičkih pa se nabirajo prah, ostanki kože in las. V ta namen očistite tudi fuge, nikar pa ne pozabite na prostorčke za stroji. V spalnici presesajte vzmetnico, dvignite letvice in posesajte pod njimi. Prioritetni red prostorov je smiseln tudi z vidika motivacije:

»Lotite se najprej teh prostorov, dokler imate še začetno motivacijo. Nato pa še vse drugo in zunanjost.«

Spomladi imamo običajno občutno več energije kot pozimi, s tem ko se prebuja narava, pa se prebujamo tudi mi. Od tod tudi termin spomladansko čiščenje. Dnevi se spomladi daljšajo, postajajo toplejši, tudi s spremembo vremena in vse prijetnejšimi temperaturami pa dobimo zagon za nove pospravljalne podvige.

Seveda se lahko temeljitega čiščenja lotite kadarkoli v letu, a, kot pove sogovornica, je »občutek, ko odpreš okna in prezračiš stanovanje, spomladi precej drugačen kot pozimi«. Zaradi sprememb v vremenu letos spomladansko čiščenje zamika v drugo polovico aprila in maj, lahko pa tudi pozneje. Pomembno je le, da se čiščenja lotite pred poletno vročino, ko bo že skrajni čas, da si privoščite nekaj zasluženega počitka na urejeni terasi.

A pozor. Dobri nameni se lahko klavrno končajo, če se pospravljanja ne lotite prav. Preobsežen načrt vas bo preobremenil, vaš poskus pa se bo morda končal v obupu.

»Največja past je nerealističen načrt glede na to, koliko stvari želimo pospraviti in kako hitro želimo to storiti. Velikokrat preveč pričakujemo od sebe in izgubimo motivacijo, zato je pomembno, da ste realni glede tega, kaj lahko postorite v določenem času,« pojasni Tjaša in nadaljuje: »Osredotočite se na manjše cilje. Na eno sobo ali na eno kategorijo, ki je lažje obvladljiva. Pri samem času si lahko dopustite nekaj rezerve, saj se včasih pojavi kaj nepričakovanega in boste morali delo malce preložiti.«

Vzdrževanje reda je lahko za nekatere kar velik izziv, ki pa ga lahko premagajo z nekaj discipline. Če se tudi vam zdi, da vaš trud že po nekaj dneh ni več viden, je morda dobro, da se držite nekaj preprostih pravil. Strokovnjakinja za ohranjanje reda svetuje:

  • Določite si cilj in vizijo, kaj želite doseči in kako lahko to dosežete z majhnimi koraki.
  • Določite si čas, ki ga boste vsak dan namenili pospravljanju. Lahko je to le 10 minut. Seveda pa je treba prej odhrčkati vso nepotrebno kramo in preostale predmete organizirati tako, da bo vzdrževanje reda lažje.
  • Redno čiščenje je pomembno. Poskrbite, da boste prostor redno čistili. Le tako bo red lahko vzdrževati in zanj ne boste potrebovali veliko časa. Najbolje, da si ustvarite novo rutino, ki vam bo pri tem pomagala. Na primer, vsak večer pred spanjem pospravite kuhinjo, kar vam ne bo vzelo veliko časa.
  • Za začetek si lahko naredite seznam dnevnih, tedenskih in mesečnih opravil ter ga postavite na vidno mesto, da vas bo opomnil, kaj je v tistem dnevu za postoriti.

Za konec pa sogovornica polaga na srce še tole: »Toplo pa priporočam, da se ne obremenjujete s popolnostjo in se raje osredotočite na napredek. Vsak korak je pomemben in z vsakim korakom boste bližje cilju.«