V zadnjem letu smo za štirimi stenami doma preživeli več časa kot kdaj koli. Že lani spomladi so se naša domovanja prelevila v pisarne, učilnice, obedovalnice in telovadnice. Številni so zavihali rokave in prosti čas izkoristili za temeljito pospravljanje, drugi so prevetrili garderobne omare, tretji pa so se zleknili na stol in opazovali nered, ki se je iz dneva v dan kopičil. Če sodite med slednje, je morda to pomlad čas, da si premislite in se lotite spomladanskega čiščenja.

Tjaša Justin je strokovnjakinja za red in urejen dom, predvsem pa se rada loteva kopičenja odvečne krame, ki mu sama pravi kar »odhrčkavanje«. Nasvete in zamisli v povezavi z redom in organizacijo doma deli na uredi-dom.si. Tokrat je z nami delila nekaj nasvetov, ki jih velja upoštevati tudi pri spomladanskem čiščenju. Prepričana je, da je vzdrževanje reda v domeni celotne družine, pomembno pa je, da v to aktivno vključite tudi najmlajše. Letom primerno, seveda.

V času virusne krize vse več časa preživljamo med štirimi stenami doma. Zakaj je ob tem še bolj pomembno, da so naša stanovanja urejena in da vlada red?

Marsikdo si misli: »Eh kaj pa je pomembno ali imam stanovanje urejeno in organizirano ali ne.« Pa ni ravno tako. Urejen dom je bistvenega pomena za vaše duševno in fizično počutje. Ko boste odstranili odvečno kramo boste hitro opazili pozitivne učinke in splošno boljše počutje. Ob manjši količini odvečne krame se zmanjša nivo stresa, poveča produktivnost, pridobite nazaj svoj prostor, prihranite denar in čas, ki ga lahko porabite drugje za kaj bolj koristnega.

Menite, da je v času epidemije prišlo še do bolj aktivnega kopičenja”krame”?

Ravno obratno. Toliko časa preživimo doma, da nas je začela krama motiti oziroma smo si morali najti novo zaposlitev, saj nismo smeli nikamor na izlet. Prav tako smo ugotovili, kaj doma uporabljamo in kaj nam je odveč, zato se je ogromno ljudi lotilo pospravljanja in urejanja svojih domov, kleti, pisarn … Najbolje pa je, da smo lahko vključili vso družino.

Katero je najbolj učinkovito pravilo o vzdrževanju reda, ki se ga sami trdno držite?

Kar se tiče ohranjanja reda v smislu pospravljanja, skušam vsaj kuhinjo vsak večer pospraviti, tako je zjutraj urejena in pripravljena za kuhanje kavice. Poskusite tudi sami in opazujte svoje občutke, kadar se zbudite v razmetano ali v pospravljeno kuhinjo pa boste vedeli o čem govorim. Drugače pa je moj dan za pospravljanje sobota. Takrat opravim večino tedenskih opravil plus kakega mesečnega. Pomijem na primer okna. V smislu reda, da ne kopičim krame, pa se pri vsakem nakupu najprej vprašam, ali to res potrebujem. Če je odgovor da, kupim, a se poskusim doma ločiti od podobne stvari. Recimo, če si kupim novo majico s kratkimi rokavi, gre ena stara majica proč. Pri večjih nakupih raje počakam par dni in kupim šele, če mi stvar ne gre iz glave. Če pa pozabim nanjo že ni bila tako pomembna.

Pospravljanje je pogosto jabolko spora v družini. »Kdo bo pomil kopalnico, kdo posesal stanovanje in kdo pospravil posodo iz pomivalnega stroja,« je le nekaj vprašanj, ki pogosto poskrbijo, da se sorojenci za kratek čas gledajo nekoliko postrani. Starši imajo pogosto kopico dela že s pospravljanjem stanovanja, zato je prav, da vzdrževanje reda v otroških sobah prepustijo njihovim prebivalcem, če so seveda dovolj stari. Tjaša je z nami delila nekaj nasvetov, s pomočjo katerih boste v vzdrževanje reda vključili tudi otroke:

  • Starši naj napišejo spisek vseh tedenskih in mesečnih opravil ter določijo, kaj in kdo je zadolžen za določeno nalogo. Najmanj kreganja bo, če je ta teden nekdo odgovoren za odnašanje smeti, naslednji teden pa nekdo drug. Enako velja tudi za ostale naloge.
  • V otroških sobah naj poskusijo red vzdrževati otroci sami, seveda odvisno od njihovih let. Mlajši otroci lahko po igranju pospravijo svoje igrače v zaboje, starejši lahko skrbijo tudi za svojo omaro z oblačili, to pomeni, da jih znajo zložiti in pospraviti.
  • Pomembno je, da pri organizaciji že v začetku vključite otroke, jim obrazložite zakaj ste se odločili organizirati njihovo sobo, zakaj je pomembno vzdrževanje reda, zakaj je potrebno lepo skrbeti za svoje stvari in zakaj ima vsaka stvar svoje mesto, kjer jo vedno znova lahko najdemo.
  • Verjetno boste morali svoje otroke redno opominjati, da naj pospravijo sobo, a se bodo hitro navadili, če bodo imeli jasne smernice. Na začetku jim boste seveda morali pomagati. Poskusite narediti pospravljanje zabavno tako, da vključite igro, tekmovanje…