Umazana posoda je del našega vsakdana in hočeš nočeš se moramo z njo spopadati. Nekateri ročno, z gobico in detergentom, veliko elegantneje in okolju prijazneje pa delo opravi pomivalni stroj. Umazano posodo vanj samo naložimo, ga vključimo in čez slabo uro nas že čaka ne samo oprana, ampak dezinficirana. In kar je še najbolje: pomivalni stroj porabi veliko manj električne energije in vode, kot jo zahteva ročno pomivanje.

Prvi pomivalni stroj je leta 1887 izumila ameriška bogatašinja Josephine Cochrane. Sama se sicer nikoli v življenju ni ukvarjala s pomivanjem posode, ampak so to delo vedno opravljali njeni služabniki. Tem pa se je med delom pogosto dogajalo, da so nehote razbili kose njenega dragocenega kitajskega porcelana. Cochranova je zato ustanovila prvo podjetje za izdelavo pomivalnih strojev, ki pa niso bili avtomatski, pač pa jih je bilo treba upravljati na roke. Namenjeni so bili hotelom in restavracijam, običajnim ljudem pa so postali dosegljivi šele dobrih 60 let kasneje. In od takrat si brez njih ne predstavljamo življenja. Statistike kažejo, da povprečno zaženemo pomivalni stroj vsaj 210-krat na leto, kar pomeni 4-krat tedensko, in da je skupaj s pralnim strojem najpomembnejši aparat v gospodinjstvu.

Samo pri Miele

Najnovejši modeli pomivalnih strojev so neverjetno izpopolnjeni in imajo vse daljšo življenjsko dobo. Mielejevi modeli (naj bodo prostostoječi ali vgradni) so testirani na 20 let brezhibnega delovanja in s funkcijami, ki so skoraj neverjetne. Poglejmo, kaj vse zmorejo in s čim se lahko pobahajo:

  • Najboljša zasnova vrat: začnimo kar pri vratih. Odpirajo in zapirajo se lahkotno ter ostanejo v katerem koli želenem položaju. Pri nekaterih modelih vgradnih strojev (kadar je dizajn kuhinje brez ročajev) pa vrata odpremo tako, da na sprednjo stranico dvakrat potrkamo. Vrata se nato sama odprejo za 10 cm. Udobje, ki navduši.

  • Za popolno posušeno posodo: Vrata se po zaslugi funkcije AutoOpen samodejno odprejo tudi ob koncu pomivalnega programa. Tako lahko svež zrak priteka v stroj in celo posoda iz plastike se popolnoma posuši. Ker je tok zraka speljan na poseben način, je delovni pult zaščiten pred vlago.

  • Popolna zasnova za vse situacije vlaganja: Včasih se zdijo košare za zlaganje posode tako nepraktične, celo nerodne. No, pri Mielejevih pomivalnih strojih se to ne dogaja. Njihova zasnova košar je popolno premišljena do najmanjše podrobnosti in nudi edinstvene rešitve. Barvne oznake FlexAssist označujejo gibljive elemente in so opremljene z drobnimi simboli. Z njimi lahko udobno izkoristite fleksibilnost košar z eno potezo. Integrirane silikonske blazinice v držalih za kozarce FlexCare skrbijo za nežno namestitev občutljivih kozarcev.
    Pa še to: Spodnja košara je imenitna za večje posode: deske za rezanje, servirne pladnje, posode… Pri nekaterih modelih lahko celotno spodnjo košaro preuredimo v veliko ravno površino, na katero namestimo velike lonce in nerodne kose posode.

  • Enkratna fleksibilnost za popolno nego pribora: Tudi za jedilni pribor je poskrbljeno, in sicer s patentiranim 3D predalom, ki ima širino, višino in globino spremenljivo in prilagodljivo vsaki situaciji vlaganja. Zložljive vrste zatičev v srednjem delu omogočajo več prostora za velike kose pribora, kot so žlice za solato ali kuhinjski noži. Stranska dela predala pa lahko prestavimo, da v zgornjo košaro namestimo tudi dolgopecljate kozarce.

  • Najboljša nega kozarcev: In ker smo ravno pri kozarcih… Ti po mnogokratnem pomivanju radi postanejo motni. To se zgodi zaradi mehke vode, ki je agresivna do stekla. Zato so pomivalni stroji Miele opremljeni s tehnologijo Perfect GlassCare. Ta natančno prilagodi trdoto vode tako, da so vsi kozarci temeljito, a hkrati nežno pomiti.

  • Polovično polnjenje, manjša poraba: kaj pa se zgodi, ko je stroj samo na pol naložen, mi pa nujno potrebujemo pomito vsebino? Nič lažjega. Z avtomatskim prepoznavanjem napolnjenosti pomivalni stroj samodejno določi količino posode v pomivalni komori in ustrezno prilagodi porabo vode in električne energije. S to avtomatsko funkcijo nam torej ni treba vedno znova čakati, da do konca napolnimo stroj.

  • Popolna osvetlitev za lažje vlaganje posode: V temi je težko delati, sploh, kadar imamo opravka s krhkimi kozarci in posodo. Prav zato so nekateri modeli pomivalnih strojev osvetljeni od znotraj. Štiri močne svetleče diode se med odpiranjem pomivalnega stroja avtomatsko postopoma prižgejo do polne svetlosti in tako preplavijo notranjost stroja s sijočo svetlobo. Ker je delovno območje pomivalnega stroja popolno osvetljeno, je polnjenje in praznjenje košar občutno lažje.

  • Trajnostnost v novi dimenziji: Če naše gospodinjstvo razpolaga s solarnim termalnim sistemom, toplotno črpalko ali gretjem na plin/olje, izkoristimo to tudi za pomivanje posode. Mielejev stroj s funkcijo SolarSpar uporablja izključno temperaturo že ogrete vode, ki priteka v stroj. Tako dosežemo zelo nizko porabo električne energije, ki znaša le 0,05 kWh na pomivanje.

  • Udobno dodajanje soli: Najmanj priljubljen opravek pri pomivalnem stroju je dodajanje soli. Najprej je treba odstraniti košaro in zlesti skoraj v notranjost stroja, da nasujemo sol. Pri Mielejevim modelih je ta opravek preteklost. Patentirana posoda za sol je v vratih pomivalnega stroja; pri napol odprtih vratih jo lahko udobno napolnimo kar stoje.

  • Zajamčena zaščita pred izlivom vode: Za zaščito pred škodo zaradi izliva vode so pomivalni stroji Miele opremljeni s sistemom Waterproof. Če se zgodi, da zaradi okvare sistema za zaščito pred izlivom vode pride do materialne škode, ste zajamčeno zaščiteni – in to 20 let. Miele v okviru garancijskih pogojev poravna stroške, ki izhajajo iz tako nastale škode. Pogoj pa je strokovna inštalacija stroja.

Fotografije: Miele