Notranje oblikovanje je vedno dinamično, nanj vplivajo modne smernice, tehnološki napredek in družbene spremembe. Rezultat vsega tega pa je ustvarjanje bivalnih prostorov, ki niso le magnet za poglede, ampak odslikavajo tudi vrednote prebivalcev. Poglejmo glavne trende za dom v letu 2024.

SLOG JAPANDI

Ste se že naveličali skandinavskega minimalizma? Saj veste – bele stene, bele zavese in svetla sedežna.
Imamo dobro novico. V vaše domove prihaja bolj zanimiva različica – slog japandi. Kot pove že samo ime, gre za kombinacijo najboljšega iz japonskega in skandinavskega sloga. Za oba je značilno, da slavita naravne materiale in teksture, preprostost in udobje. Estetski dovršeni interierji, ki so hkrati funkcionalni in praktični. Pomembno vlogo igrajo visoka kakovost vseh materialov, dovršena izvedba, posebni kosi izjemne kakovosti. Ker velik del vašega doma zavzemajo tla, je les v japandi slogu prava izbira. Za japandi slog izberite svetel parket, predlagamo barvo naravnega ali rahlo beljenega hrasta.

Uporaba v domu: zamenjajte sintetične zavese za lanene, staro mizico za leseno, izberite odeje iz 100 % naravnih materialov, ročno izdelane vaze.

ZAOBLJENE OBLIKE

Zaobljene oblike so trend, ki se bo gotovo obdržal nekaj let. Zaobljene oblike zmehčajo vse stroge linije naših domov in naredijo prostor bolj topel in domačen. Ni pomembno, ali se odločite za kuhinjski pult zaobljenih robov ali okroglo ogledalo, tudi najmanjša krivulja bo lepo zaokrožila vaš interier.

Uporaba v domu: zamenjajte kopalniško ogledalo za okroglega, postavite okroglo preprogo, vaša pravokotna sedežna bo gotovo vesela kakšnih okroglih vzglavnikov.

Pa po tleh? Zaobljene oblike velikokrat povezujemo tudi s starejšimi hišami in vilami, kjer na res prefinjen način okrogle linije lahko kombinirate s parketom v vzorcu ribje kosti ali francoske ribje kosti (chevron).

NARAVNI LES

Ni boljšega načina, da v svoj dom vnesete naravo, kot to, da se odločite za les. In če želite doseči čim boljši vtis, se ne ustavite le na leseni kavni mizici ali lesenih stolih. Ne obložite samo tal, temveč tudi stene z lesom. Ali ste vedeli, da je Alpodov parket primeren tudi za vaše stene? Poglejte, kako je videti parket na stenah in stropu hotela Pira.

Uporaba v domu: če se vam videz celotnih sten, oblečenih v les, zdi preveč, se lahko odločite le za polovičko stene ali obložite svoj bralni kotiček. Mogoče pa je zdaj pravi čas, da končno zaščitite tiste najbolj izpostavljene dele stene in naredite prostor bolj zanimiv?

STATEMENT TLA

Zakaj bi posebne teksture in zanimive vzorce hranili le za detajle? Zakaj ne bi bil tisti najbolj zanimiv element v vašem prostoru ravno tisti, ki je najbolj viden – vaša tla? Merilo kakovosti urejanja interierja so vedno materiali – bolj kakovostni so, bolj bo vaš interier izstopal. Vse, kar ni masovno, pripoveduje drugačno, le vašo zgodbo, zato je zelo pomembno, da pri opremljanju posebno pozornost namenite tlom. Gre za eno odločitev, ki lahko spremeni celoten videz prostora. Če se odločite za parket po mericustome made premium parket – bo to detajl, ki bo naredil tisto razliko med lepim in brezčasnim. Lahko se igrate z nenavadno postavitvijo, zanimivimi vzorci, različnimi odtenki. In verjemite, da bodo vsi obiskovalci postali občudovalci, vi pa trendseterji.

ZEMELJSKI ODTENKI

Zagotovo ste že v letu 2023 opazili novo lestvico barv, ki se uporablja pri notranjem opremljanju. Ta lestvica črpa navdih v naravi in zajema vse zemeljske odtenke – od temno rjave, ki ji napovedujejo veliko vrnitev, do peščene, oker, bež in sivomodre. Za zemeljske odtenke velja, da v prostor vnašajo pozitivno energijo in ravnovesje, hkrati pa niso tako močni, da bi se jih hitro naveličali. Pri izbiri talne obloge s tem ne boste imeli težav, paleto zemeljskih odtenkov ponujajo parketi, vinili in laminati, povsod lahko izbirate od čokoladno rjave, prek natur hrasta do svetlih, beljenih odtenkov. 

Uporaba v prostoru: najlažji način, da vnesete barvo v prostor, je, da pobarvate steno. Pri tem pa bodite pozorni na odtenek vaših tal, količino naravne svetlobe v prostoru in druge barve v sobi.

MINIMALLUX

Verjetno ste že slišali za tisti rek manj je več. Tokrat sicer ne govorimo le o minimalizmu, ampak o minimalizmu, ki deluje zelo bogato. Ne zaradi obilice stvari, temveč zaradi kakovosti vsakega elementa v prostoru. Naj bo vaše vodilo pri letošnjem opremljanju doma „le najboljše za moj dom“. Če imate to srečo, da prostor opremljate od začetka, izkoristite to priložnost in skrbno izberite vse materiale in kose pohištva. Pri tem pa posebno pozornost namenite tlom in stenam, saj so ravno to tisti elementi, ki jih najprej opazite. Vav učinek bo zagotovljen.

Uporaba v domu: parket po meri, personalizirani detajli, ročno izdelano pohištvo.  


Članek smo pripravili v sodelovanju s podjetjem Alpod in Ireno Dvoržak iz Studia Kreativice.

Sponzorirana vsebina