V soboto, 25. novembra, je bila na TVS 1 na sporedu jubilejna, 200. oddaja Ambienti. V osmih letih smo njeni ustvarjalci obiskali več kot 600 različnih domov, vrtov in javnih objektov, iz katerih smo se naučili, da Slovenci premoremo veliko kreativnosti pri urejanju prostora in da je dom naša svetinja. Ob tej priložnosti pa smo si vzeli čas tudi za praznovanje.

V prostorih Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani smo nazdravili dvestoti epizodi oddaje in se zahvalili vsem, ki so njen pomemben del – izjemnim arhitektom, poslovnim partnerjem ter vrhunskim proizvajalcem in izvajalcem, ki ideje s papirja prenesejo v realnost. Na začetku so se morda s kančkom nejevere in dvoma odločali za sodelovanje z nami, a ni trajalo dolgo, da jih je oddaja, ki stalno išče pravo ravnotežje med strokovnostjo, vzgojnim vidikom in dostopnostjo za vsakogar, prepričala s svojo kakovostjo.  

»Spomnim se tistih občutkov leta 2015, ko smo posneli pilotsko oddajo in bili na moje veliko presenečenje vključeni v programsko shemo RTV. Strah in upanje… Vsi, ki ste bili takrat z nami, veste, da ni bilo lahko prepričati lastnikov, da so nam odprli vrata, in navdušiti arhitekte za sodelovanje v oddaji, ki še ni bila uveljavljena. Po osmih letih ni več teh težav. Nadejam se, da smo z 200 oddajami vplivali na okus Slovencev, da se zvišuje bivalna kultura, da ljudje bolj cenijo delo arhitektov, da smo zgradili most med stroko in gledalci,« je v svojem govoru poudarila avtorica in gonilna sila oddaje Mateja Košir, ki se je zahvalila tudi oglaševalcem, da razumejo in sprejemajo subtilen način vključevanja njihovih izdelkov v vsebino oddaje.

Slavnostni večer je popestrila ena najbolj vsestranskih slovenskih pevk Nuška Drašček, s svojim nagovorom nas je počastil nekdanji profesor in dekan Fakultete za arhitekturo Peter Gabrijelčič, dogajanje pa je povezoval voditelj Boštjan Romih, ki je v imenu vseh ustvarjalcev oddaje obljubil, da bomo v enakem tempu nadaljevali tudi v prihodnje. »Mi ostajamo zavezani visokim kriterijem in upam, da bomo lahko še dolgo skupaj gradili nove in nove ambiente!«

Fotografije: Nejc Prezelj