Mlada družina si je želela osvežiti podobo domovanja, ki se nahaja v nadstropju družinske hiše. Stanovanje, prej razčlenjeno na več majhnih prostorov, z ločenim dnevnim in jedilnim delom je bilo utesnjeno pod suhomontažnim stropom. Prenovo so zaupali mlademu arhitektu Gregorju Ferenčaku, ki je etažo izkoristil in pričaral pravo malo mansardno pravljico v belem.

Naročniki, mlada družina, si je že pred časom uredila dom v hiši staršev, v nadstropju nekaj desetletij stare hiše. Prvotna podoba in zasnova stanovanja sta z leti vse manj ustrezali njihovim potrebam, zato so začutili potrebo po prenovi. Nalogo so zaupali arhitektu Gregorju Ferenčaku, ki je iz stanovanja na 100 m2 (neto) površine ustvaril sodoben dom, ki se sklada z življenjskim ritmom stanovalcev.

Prvotno je bil dnevni prostor ločen od jedilnega prostora s kuhinjo, kar je bilo ob obiskih sila nepraktično. Poleg tega sta bila dva manjša prostora, v skupni izmeri 20 m2, povsem neuporabna, kar so želeli s prenovo spremeniti. Arhitekt je zasnoval rešitev odprtega tlorisa, predvidel rušitev dveh nenosilnih sten in s tem prostoru omogočil, da zadiha. Podaljšek dnevnega prostora je delovni kotiček, umeščen na prehod med otroškima sobama z izhodom na dvorišče.

Lege spalnih prostorov niso spreminjali, zato pa je bil temeljitega premisleka deležen bivalni prostor. Tega so osvobodili suhomontažnega stropa, pri čemer je iz običajnega etažnega stanovanja nastalo prostorno stanovanje, odprto vse do strešne konstrukcije. Posebnost nadstropja je namreč lesena skeletna gradnja z atipičnim ostrešjem. Klasične špirovce so zamenjali s trikotnimi žebljanimi nosilci, ki zmorejo premoščati večje razpone brez dodatnih vmesnih podpor. Po zaslugi tega se prostor optično poveča, dandanes pa nosilci služijo tudi kot dekorativni element.

»Pri zasnovi prostora smo se potrudili optimizirati prostor. Torej kratke in pametno zasnovane poti ter kar najbolj funkcionalna razporeditev prostora. Poudarek je na kuhinji, saj je bila velika želja naročnikov ta, da odprt prostor omogoča neprekinjeno komunikacijo z gosti in stik z otroki, ki se igrajo v dnevnem prostoru. Kuhinja tako ponuja pregled nad celotnim prostorom,« pojasni arhitekt, ki je novo razporeditev prostorov organiziral okrog obstoječega dimnika z večnamenskim sestavkom.

Večnamenski pohištveni element loči vhodni del z garderobno omaro in dnevno sobo s kaminom. Vanj je arhitekt umestil tako kamin kot tudi element dnevnega prostora s televizorjem, medtem ko večnamenski sestavek s strani vhoda služi kot garderobna omara in plitka omara za čevlje. Ta je v celoti oblečena v ogledalo.

Z željo po čim bolj povezanem in zračnem prostoru je pohištvo višinsko usklajeno z notranjimi vrati, prehodi in okni, da strop deluje višji, kot je sicer. Dobra naravna osvetljenost bivalnega prostora in možnost direktnega pogleda v zunanjost še dodatno poveča velikost stanovanja.

Dodatno svetlobo omogoča tudi izbira barv v prostoru. Po želji naročnika so stanovanje odeli v nevtralno belino, ki omogoča, da stanovanje zaživi z osebnimi predmeti in vriščem otrok. Umirjeno belino dopolnjuje le nekaj dodatkov s temnim poudarkom oz. v odtenkih sivine. V nočnem času prostor osvetljujejo različni indirektni viri svetlobe v lesenih stenskih oblogah in v spuščenih stropnih regah, kar pričara prijeten in vabljiv ambient.

Fotografije: Ana Skobe