Ko izbiramo talno oblogo kuhinje, je pomembno, da mislimo tako na estetiko kot na trpežnost materiala in njegove možnosti čiščenja.

Parket: če želite položiti parket v kuhinji, je nujen dober premislek o njegovem čiščenju in vzdrževanju. Izberite tršo vrsto lesa, kot zaščitni premaz pa priporočamo olje, ki bo steklo tudi v fuge in poskrbelo za vodoodbojnost celotne površine. Parket položite vzporedno z daljšo stranico kuhinje – v smeri njegovega čiščenja. Da bi mu zagotovili daljšo življenjsko dobo, ga lahko tudi zaščitite s pralno ali vinilno preprogo.

Keramika: v kuhinjah so keramične ploščice brez konkurence. Izberite takšne s satiniranim zaključnim slojem in rahlo teksturo – tako se namreč na tleh ne bo videla vsaka zasušena kapljica ali manjši madež. Čistite jih lahko z različnimi čistili in čistilnimi pripomočki. Če želite imeti kuhinjo združeno z bivalnim prostorom v parketu, jo načrtujte v niši – tako boste lahko v kuhinji položili ploščice, ne da bi ustvarili neroden prehod med tlaki. 

Foto: Pexels

Vinil je vodoodporen in ne zahteva posebnega vzdrževanja, prav tako pa izjemno prilagodljiv, saj ga je možno naročiti v različnih vzorcih in barvah. Za odstranjevanje trdovratnejših (mastnih in drugih) madežev boste potrebovali namensko čistilo in mehko krpo. Izberite vinil z gladkim zaključnim slojem. Edina slaba stran vinila je, da je izdelan iz umetnih materialov, ki pa se jim v kuhinji načeloma poskušamo izogibati.

Foto: Pexels

Laminat: če želite videz lesa v kuhinji, je namesto parketa boljša izbira laminat, ki je precej lažji za vzdrževanje. Tako kot vinil potrebuje le tedensko sesanje in brisanje z vlažno, mehko krpo. Izberite primerno klaso laminata in poskrbite, da bo vodoodporen.

Hidravlične in glinene ploščice, mikrocement, terazzo in kamen so prav tako priljubljene izbire, ampak ker so zelo porozne, potrebujejo dodaten zaščitni premaz, ki ga je treba v njihovi življenjski dobi večkrat obnoviti. V nasprotnem primeru se bodo v porozni tlak zažrli madeži.

Foto: Unsplash