Številni sprehajalci in kolesarji so že imeli priložnost uživati v zaprti cesti med Žusterno in Izolo. In čeprav dolgoročnih načrtov za ureditev atraktivnega območja še ni, so bili številni arhitekti že pozvani, da pripravijo svoje predloge. Tokrat predstavljamo najbolj drzno idejno rešitev, avtorjev Osivnik Fabian in RIBA arhitektov.

Kratkoročne ureditve, ki naj bi jih občini Izola in Koper izvedli že do poletja, vključujejo označitev kolesarskih in peš poti, ureditev javne razsvetljave, sanitarnih boksov, pitnikov ter tušev. Ti majhni posegi bodo gotovo še spodbudili rekreacijo ter poleti nudili osnovni servis kopalcem. Prostor bo že v prvi fazi namenjen druženju in športu, da pa bi postal prava “zelena oaza med mestoma,” kot napovedujeta župana, pa je potrebno najprej sprejeti nova občinska prostorska načrta.

Nadstandardno javno kopališče

Izbrane arhitekte je občina pozvala, da pripravijo nekaj predlogov, s katerimi si lahko pomagajo pri nadaljnjem razmisleku in oblikovanju prostorskih načrtov. Biro Osivnik Fabian je tako skupaj z RIBA arhitekti pripravil drzen, dobro artikuliran predlog za nadstandardno ureditev obalnega pasu v turistično-rekreacijsko cono brez primere pri nas.

Predlog arhitektov vsebuje več na morju plavajočih objektov, nosilcev raznolike rekreacijske vsebine ter gostinskih in turističnih ureditev. Prenos vsebine z obalnega pasu neposredno na morsko gladino bi ohranil krhki ekosistem obstoječe obale, hkrati pa bi bilo ustvarjenih še več prijetnih, razgibanih in vsebinsko bogatih prostorov za kopalce.

In čeprav bo nova obalna ureditev gotovo manj kompleksna od prikazane, pa se že veselimo novega kopališča in priložnosti, ki jih bo ureditev tako atraktivnega območja prinesla za slovensko Obalo.

avtorji zasnove: OSIVNIK FABIAN ARHITEKTI d.o.o. in RIBA ARHITEKTI d.o.o.