Ste popotnik po duši? Vas navdušujejo tuje kulture ali pa le njihov pristop k oblikovanju? Morda pa želite le obogatiti podobo dnevnega prostora? Tokrat smo navdih za oblikovanje poiskali izven meja stare celine, pokukali smo v tri najrazličnejše dežele, ki so nas s svojim oblikovalskim slogom povsem prevzele, čeprav se ta skorajda ne bi mogel bolj razlikovati.

Po navdih na maroški bazar

Maročani v svojem oblikovanju interierja združujejo eksotičnost, eleganco, pa tudi luksuz in dramatičnost. Razmah maroškega sloga se je pričel v šestdesetih, ko so številni zvezdniki svoj mir našli prav v Maroku, s popotovanj pa so prinesli, vse dotlej, za Evropo eksotičen videz. Nič čudnega, da so navdih v Maroku iskale večne lepotice Hollywooda kot je Audrey Hepburn, pa tudi sloviti pisatelj Ernest Hemingway in ljubitelj lepega Yves Saint Laurent.

Verjetno najhitreje opazna značilnost maroškega sloga so sedeži, ki so za razliko od evropskih standardov, bližje tlem. Tudi mizice so nižje, običajno sestavljene iz imenitne kovine ali izrezljanega lesa. Bistvena lastnost maroškega sloga je udobje, predstavljati si morate, da se lahko skozi prostor pomikate kar bosonogi, čez bogato preprogo do vabljivega sedeža. Sestavlja ga kolaž najrazličnejših materialov, tekstur in barv, te segajo vse od bele, bež in peščenih odtenkov, pa do zemeljskih tonov terakote. Z dodatki živahnih barv, kot sta smaragdno zelena ali bogato modra, ki ponazarja bližino oceana, bo maroški slog še enostavneje dosegljiv. Tuji mu nista niti zlata ali srebrna, v poštev pridejo tudi odtenki dragih kamnov.

Na kopici blazin, s katerimi posteljemo sedežno garnituro, se nahajajo bogate tkanine. Prav tako so izrazite ročno tkane preproge, ki lahko segajo vse od abstraktnih do nekoliko bolj umirjenih. Maroški videz boste dosegli tudi z majhnimi laternami, ki spominjajo na Tisoč in eno noč.

V deželi Fride Kahlo

Če ste ljubitelj drznih barvnih kombinacij, rustikalnega pohištva in indijanskih vzorcev, potem je mehiški interier kot nalašč za vas. Predstavljajte si eklektično zmes rustikalnega lesa v kombinaciji z živahno barvno paleto. Videz je nastal skozi stoletja: gre za mešanico rodnih Aztekov in Majev ter evropske kulture španskih konkvistadorjev, ki so ob začetku novega veka pripluli čez Atlantik.

Paleta barv s katerimi lahko obarvate zidove sega od bogatih zemeljskih tonov do drznih odtenkov rumene, modre in rožnate. Ključ do uspeha so bogati barvni odtenki in tkani vzorci na tekstilnih elementih. Izberite globoke odtenke modre, zlato rumeno, smaragdno rdečo ali bogato zeleno.

Pohištvo za tovrsten slog je dokaj rustikalno, običajno iz lesnih vrst kot sta borovec ali meskit, pogosta je tudi uporaba ponovno uporabljenega lesa, ki je nekoč služil povsem drugemu namenu, sedaj pa se kot kos pohištva bohoti v vašem dnevnem prostoru. Pomislite na pohištvo v slogu Santa Feja, nekoliko bolj živahne Toskane ali španskih kolonialistov.

Koničiva Japonska!

Japonski slog oblikovanja je čist in minimalističen. Vsi hrčki, ki radi kopičijo kramo, se lahko od japonske filozofije kar hitro poslovijo. Zaradi same vizije japonskega oblikovanja je tudi pohištva običajno manj kot v drugih slogih, kljub temu pa vam ni potrebno vreči stran vseh pohištvenih kosov, ki se nahajajo v vašem dnevnem prostoru. Poskrbite le, da se znebite odvečne navlake in ohranite oblikovanje kar se da enostavno. V pomoč vam bo tudi Feng Shui. Pohištvo naj bo sodobno, odlikujejo naj ga čiste linije in naravni materiali.

Japonska kultura odraža ljubezen in spoštovanje do narave. Najboljši način, na katerega boste to dosegli je, da naravno povabite v prostor. Domovanje odprite navzven, v večini japonska arhitektura sloni na odprtih in svetlih prostorih s pogledom na naravne elemente. V pomoč vam bodo tudi vodni izviri, ki jih lahko na senzibilen način vpletete tudi v svoj dom, zvok vode namreč pomirja in ustvarja meditativno ozračje.

V večji meri prevladujejo nevtralna barvna paleta in leseni elementi, v sozvočju z zelenimi rastlinami. Tako lahko dodate nasade tipičnega japonskega zelenja kot sta bonsaj ali bambus, dobrodošle so tudi orhideje.

Foto: Pinterest