Tudi vi občudujete s slikami in fotografijami ovešene stene na obisku pri prijateljih? Vsak je ob upoštevanju nekaterih enostavnih nasvetov lahko mojster obešanja slik, pozorni moramo biti na nekaj pravil, a si ob enem dopustiti veliko mero ustvarjalnosti.

Imate doma že lep čas kopico slik, vendar vsakič znova najdete izgovor, da jih ni potrebno obesiti? Morda je pravi čas, da jih postavite na steno, vsem na ogled.

Kako začeti?

Izberite rdečo nit vaše foto stene. Najsi bodo to družinske fotografije, ki jih naberete v najrazličnejših albumih ali pa umetniška dela, ki imajo za vas prav posebno vrednost. Če se odločite za fotografije, ni potrebno slediti monotonosti, pustite domišljiji in ustvarjalnosti prosto pot. V kolikor želite obesiti zbirko slikarskih del ali printov, lahko mešate različne sloge in za nameček dodate celo ogledalo.

V drugem koraku izberite stil, ki vam je ljub. Najsi bo simetrija, ki jo nagradite z okvirji v isti velikosti in barv ter s tem ustvarite klasičen čist videz, ali pa divja mešanca najrazličnejših okvirjev, ki poustvari dinamičnost.

Vir: apartmentapothecary

Preden zabijete žeblje izbrane slike razpostavite po tleh in se poigrajte z njihovim položajem. Nekateri imajo radi red, zato okvirje razporedijo po pravilu simetrije, spet drugi jih po steni razporedijo bolj sproščeno. Če želite najti ravnotežje izberite navidezno linijo, vzdolž katere razporedite slike različnih velikosti. Ko vam je postavitev na tleh všeč, pričnite z obešanjem. Za začetek obesite največjo sliko, po kateri se boste lažje orientirali. Začnete lahko tudi v spodnjem kotu in nato nadaljujete navzgor, ta taktika je priporočljiva predvsem, kadar postavljate galerijo na stopnišču.

Vir: Pinterest

V pomoč vam je lahko tudi priporočilo strokovnjakov za interier, ki so mnenja, da kot osnovo izberete en sam kos in nato okrog njega razporejate, običajno manjše, fotografije/slike. Če boste izbrali raznolika dela, vse od printov do fotografij, boste foto steno v prihodnosti brez večjih težav nagradili in dodali nove umetnine. V pomoč vam je lahko tudi določena barva, to ne vodi nujno v monotonost, izbirate lahko med različnimi niansami in tako poustvarite živahen skupek umetnin. Če bodo dela najrazličnejših barv, je morda dobro, da ne eksperimentirate z okvirji. V tem primeru izberite čim bolj podobne.

Vir: Pinterest

In zadnji nasvet? Ne pozabite na okvirje, tudi ti so namreč del foto stene. Okvir ni le dodatek, je del umetnine ali fotografije, zato jo more dopolnjevati, ne pa se od nje razlikovati. Skladna izbira okvirjev, ki se dopolnjujejo, bo še dodatna pika na i.