V marsikateri starejši hiši boste na podstrešju ali v kleti odkrili pozabljen kos pohištva, ki sameva pod pastjo prahu in pajčevine. Morda pa v starem izdelku prepoznate potencial za novo slikovito zgodbo.

Najbrž ni stvari, ki bi tako spremenila interier, kot to naredijo predmeti in oprema, ki jih sami oplemenitimo z barvami in ščepcem fantazije.

Najprej popravilo

Če ste v temačnem kotičku našli oblazinjene stole, ki so sprva veljali za nadvse udobne, a so z leti uporabe nastale luknje na tekstilu in se je nato potrgala še pena, je priporočljivo, da vam jih tapetnik obnovi in preobleče. Po možnosti z različnim barvnim tekstilom.

Pri omarah je morda nujno zamenjati kakšne dele in sami niste vešči obnove izdelka, zato bo pred barvanjem najbolje poiskati pomoč mizarja, ki bo popravil staro pohištvo.

Če pa je pohištvo v osnovi še trdno in stabilno, se lahko obnove in poživitve lotite sami. Pri tem je treba opozoriti, da starega pohištva nima smisla spreminjati tako, da bi bilo videti kot novo, temveč je smotrno ohraniti osnovno strukturo in poskrbeti za osvežen videz. Kako se lotiti dela?

Odstranite staro barvo

Če so pri starem pohištvu opazne poškodbe na pokrivnem premazu ali se barva lušči, je priporočljivo najprej odstraniti staro barvo. To boste doma najlažje naredili s pištolo na vroči zrak in zidarsko lopatico. Sledita brušenje lesa s tračno brusilko in še ročno z brusnim papirjem s fino granulacijo. Nato se pripravite na barvanje.

S pokrivno barvo poskrbite za osnovni premaz. Ta se mora popolnoma posušiti, preden se lotite naslednjega koraka: risanja različnih motivov.

Imenitna poslikava

Motive lahko narišete na pohištvo s svinčnikom. Nato izberite želene barvne odtenke in se lotite poslikave s čopičem.

Še lažje pa bo, če namesto svinčnika uporabite šablono, ki upodablja liste, cvetove, živali, kroge ali druge ponavljajoče se grafične vzorce. Šablono pritrdite na pohištvo in z valjčkom nanesite barvo na podlago. Začnite s preprostimi motivi, že kmalu pa lahko nadaljujete z domišljijsko pokrajino in z več plastmi barv, ki bodo pohištvu dale neizbrisen pečat.

Za poslikavo lahko uporabite akrilne barve, ki jih najdete v trgovinah za hobi navdušence in profesionalne ustvarjalce, ali pa posebne močno pigmentirane barve na vodni osnovi, kakršne so denimo barve Chalk Paint, ki so primerne za nanašanje tako na les kot na kovino, plastiko, beton in keramiko.

Raznolikost na steni

Tam, kjer starih pohištvenih kosov nimate doma, lahko kakšnega kupite prek spleta ali na bolšjem sejmu. A dokler ne najdete točno takšne omare, mizice, stola ali predalnika, kakršnega želite, se lahko poigrate s stenami.

Možnosti, da zaženete ustvarjalno kolesje, je veliko. Če radi poprimete za valjček in čopič, si lahko omislite očarljiv oplesk prek šablone v kateremkoli prostoru doma. Kaj, ko bi začeli kar v spalnici? Če se jadrno poženete v akcijo in ste drzni pri izbiri barv, lahko z različnimi barvnimi niansami vnesete v stanovanje razposajenost. Tako boste tudi v najbolj resnih časih imeli veder dom.

Fotografije: Annie Sloan